Skip to main content

Η υποτίμηση του δηναρίου ενισχύει τις εξαγωγές της Σερβίας

Ισχυρό κίνητρο ανταγωνιστικότητας για την αύξηση των σερβικών εξαγωγών, αποτελεί η παρούσα διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου έναντι του ευρώ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Σερβική
Ισχυρό κίνητρο ανταγωνιστικότητας για την αύξηση των σερβικών εξαγωγών, αποτελεί η παρούσα διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δηναρίου έναντι του ευρώ (1 ευρώ = 106,5 δηνάρια), σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Σερβικής Εθνικής Τράπεζας (NBS), κ. Μπόγιαν Μάρκοβιτς.

Ο πρώτος εμπορικός εξαγωγικός εταίρος της Σερβίας είναι η Ιταλία, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2010, οι εξαγωγές των σερβικών προϊόντων έφτασαν στα 509,3 εκατ. δολάρια.

Από την άλλη μεριά, η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί τον κύριο εμπορικό εταίρο στον τομέα των εισαγωγών στη σερβική αγορά, καθώς αυτές αποτιμώνται στα 1,03 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Σερβικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, το εμπορικό ισοζύγιο με τη Ρωσία είναι ελλειμματικό για τη σερβική πλευρά, η οποία εξαιτίας της συναλλαγματικής υποτίμησης του νομίσματος της, μπορεί να αντιστρέψει ανταγωνιστικά την αρνητική αυτή τάση, στο εμπορικό ισοζύγιό της.