Skip to main content

Η βία στην Αίγυπτο υποδαυλίζει την τρομοκρατία

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Αίγυπτο και η λανθασμένη πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην τρομοκρατία.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Αίγυπτο: «Η ιδέα του χαλιφάτου από το Ισλαμικό Κράτος θα συνεχίζει να δηλητηριάζει την αραβική κοινωνία και να γοητεύει τους νεαρούς Άραβες. Στην Αίγυπτο, η ηγεσία βοηθάει τους τζιχαντιστές με τη βία που ασκεί. Αντί όμως το καθεστώς να ασκήσει αυτοκριτική, διαδίδει ψεύδη και ρίχνει αλλού τις ευθύνες. Αυτή είναι μια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, διότι εάν οξυνθούν οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις και ο Σίσι δεν καταφέρει να τηρήσει τις υποσχέσεις του για ασφάλεια, τότε θα υπάρξουν και νέες «οργισμένες μέρες». Αυτές θα είναι όμως μέρες του τρόμου και όχι ελπίδας».

Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει: «Ο αιγυπτιακός στρατός διεξάγει πόλεμο από το 2013 με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει αποδυναμωθεί αλλά ωστόσο εξακολουθεί να είναι σε θέση να καταφέρει ισχυρά χτυπήματα σε στόχους που δεν είναι καλά φυλαγμένοι. Ακόμα όμως και στρατιωτικές περιπολίες γίνονται στόχος των τρομοκρατών. Με όλη την αλληλεγγύη που η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή χρειάζεται ίσως ήρθε η ώρα να τεθεί το ερώτημα, εάν ο τρόπος δράσης της κυβέρνησης του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εναντίον της τρομοκρατίας είναι πραγματικά ο κατάλληλος».

Τέλος, η Osnabrücker Zeitung επισημαίνει: «Δεν υπάρχει ελπίδα για την περιοχή… Από τις οργανώσεις παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους προέρχεται μεγάλος κίνδυνος για πολλές χώρες. Η νέα αντιτρομοκρατική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα. Έχει μάλλον διχαστικό χαρακτήρα. Το Ιράν και το Ιράκ δεν συμμετέχουν».

Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά τον Βίλχελμ Ντέρπφελντ

Η εφημερίδα Westdeutsche Zeitung αναφέρεται στην τελετή μνήμης υπέρ ενός σημαντικού Γερμανού αρχαιολόγου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τίτλος του άρθρου «Ένας μεγάλος σταθμός για έναν διεθνούς φήμης αρχαιολόγο». Την Κυριακή στο Μουσείο της Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Η Λευκάδα τιμά τον Βίλχελμ Ντέρπφελντ. Ο γεννημένος στο Βούπερταλ αρχαιολόγος πέθανε στη Λευκάδα το 1940. Εκεί, εδώ και αρκετό καιρό, ο "Σύλλογος για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Βίλχελμ Ντέρπφελντ" προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του και για το λόγο αυτό διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση ύψιστης σημασίας με ομιλίες στην Αθήνα».

Πρόσκληση έλαβε φυσικά και το Γυμνάσιο Βίλχελμ Ντέρπφελντ του Βούπερταλ, αλλά δυστυχώς όπως ανακοίνωσε ο υποδιευθυντής Νόρμπερτ Πάικερτ, δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει. «Θα χρησιμοποιήσουμε όμως τις εβδομάδες μετά τις γιορτές ώστε να συζητήσουμε με το δήμο της Λευκάδας, το "Σύλλογο για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον Βίλχελμ Ντέρπφεντ" αλλά και τη Γυμνάσιο για κοινά σχέδια».

Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle