Skip to main content

Όραμα και στοιχείο οικονομικής ανάπτυξης η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

Η επιστημονική ημερίδα που εξετάζει τον βυζαντινό πολιτισμό ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης. Στόχος η δημιουργία δικτύου βυζαντινών πόλεων.

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει μία πόλη που αφηγείται τη δική της ιστορία, να γίνει μία πόλη που πιστεύει στον εαυτό της και γι΄ αυτό χρειάζεται ένα όραμα, πίστη σε αυτό, ένα όραμα το οποίο θα υπηρετήσουμε όλοι μας και για το οποίο θα συνεργαστούμε όλοι μας», τόνισε ο κ. Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του φορέα που για τον εορτασμό των 100 χρόνων ιστορίας του είχε την πρωτοβουλία για την τριήμερη μεγάλη συλλογική διοργάνωση «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη: O Bυζαντινός Πολιτισμός ως Εργαλείο Οικονομικής Ανάπτυξης - Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης».

Η έναρξη της σημερινής επιστημονικής ημερίδας - με εκλεκτούς ομιλητές Έλληνες και ξένους, βυζαντινολόγους και ερευνητές άλλων επιστημών- ήταν αντάξια στο βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και από πλευράς συμμετεχόντων εισηγητών αλλά και από πλευράς του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού που συγκεντρώθηκε στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής για να παρακολουθήσει τις εργασίες της ημερίδας.

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στέρησε από τη διοργάνωση ορισμένους από τους επίσημους, πολιτικούς, ομιλητές, αλλά το πρόγραμμα είχε την τύχη να περιλαμβάνει εξαιρετικούς εισηγητές από τον χώρο της επιστήμης, της παιδείας, της Εκκλησίας αλλά και της αυτοδιοίκησης.

Στην ιστορική διαδρομή της πόλης αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ενώ ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος μίλησε για την ουσία του Βυζαντίου, για τον «πόθο της πνευματικότητας» σε αντίθεση με τον θρίαμβο του ορθού λόγου στην αρχαιοελληνική εποχή.

Μέσα από τις εικόνες που έντυναν το λόγο των ομιλητών, έγινε φανερό οτι η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει στοιχείο ανάπτυξης. Αυτήν την προσπάθεια στηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών όπως είπαν ο μέχρι εχθές υφυπ. Εξωτερικών και βουλευτές κ. Δημήτρης Μάρδας και ο νέος αναπλ. Γ.Γ. ΔΟΣ κ. Δημήτρης Παπανδρέου, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Πατουλίδου αποκάλυψε το σχεδιασμό για ένταξη δράσεων στο ΕΣΠΑ, που θα προβάλλουν τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη στη βάση προμελέτης που έχει εκπονηθεί και τα οποία θα εμπλουτισθούν από τα συμπεράσματα της ημερίδας.

Η προσπάθεια για τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει το πολύχρονο και πλουσιότατο ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο που παράγεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και βεβαίως από το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, όπως τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Περικλής Μήτκας και υποστήριξε ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής καθ. Μαυροσκούφης.

Για τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, η τριήμερη διοργάνωση που ολοκληρώνεται αύριο, είναι το πρώτο βήμα καθώς όπως είπε και ο αντιδήμαρχος της Ραβέννας κ. Giacomo Constantini, όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτή για τη συνεργασία των δύο πόλεων στο πλαίσιο και του δικτύου βυζαντινών πόλεων που σχεδιάζει η πρωτοβουλία Βυζαντινή Θεσσαλονίκη.



Η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών πρωτεργατών, του ΕΣΘ, της Ι.Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και το ΑΠΘ, που υποστηρίχθηκαν από το υπ. Εσωτερικών, τον κεντρικό Δήμο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Αυτή η συνεργασία πλέον ανοίγει για να συμπεριλάβει όλους του φορείς που θέλουν να την ενισχύσουν, για να γίνει η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη ισχυρός μοχλός ανάπτυξης οικονομικής, αλλά και για να αναγνωριστεί από τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς η ουσία και η αξία του βυζαντινού της παρελθόντος που θέλει να αναβιώσει στη σύγχρονη εποχή.