Skip to main content

Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη αποκτά «σάρκα και οστά» για την επόμενη μέρα

Δημιουργείται η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», σε μία συμβολική μέρα, ανήμερα της επετείου άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» παίρνει το… όπλο της. Οι τρεις φορείς που εμπνεύστηκαν το πρότζεκτ με στόχο να αναδείξουν την πιο χαρακτηριστική ιστορική περίοδο της πόλης, στην οποία οφείλονται τα σημαντικότερα μνημεία που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνουν σε αυτή τη φάση το νομικό πρόσωπο, μέσω του οποίου θα δρομολογηθούν από εδώ και πέρα οι πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δημιουργούν την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», που θα ανακοινωθεί επισήμως –εκτός απροόπτου- στις 29 Μαΐου. Μία συμβολική ημέρα, καθώς πρόκειται για την ημερομηνία άλωσης της Κωνσταντινούπολης, που φέτος θα τιμηθεί από τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» ως ημέρα μνήμης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της 29ης Μαϊου στον υπαίθριο χώρο του ναού της Αγίας Σοφίας και θα περιλαμβάνει μια μικρή εισήγηση, την προβολή οπτικού υλικού, ψαλμωδίες από χορωδία ιεροψαλτών και συναυλία με τραγούδια, υπό την διεύθυνση του καθηγητή της Θεολογικής σχολής του ΑΠΘ και καταξιωμένου συνθέτη Χρυσόστομου Σταμούλη.   
 
Η πρώτη εμφάνιση της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκε με ειδικό περίπτερο στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης τουρισμού Philoxenia, στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ.

Ακολούθησε ένα τριήμερο με συναυλία βυζαντινής μουσικής και επιστημονικό συμπόσιο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και πανηγυρική θεία λειτουργία στον ναό του Αγίου Δημητρίου με τη συμμετοχή –μεταξύ άλλων- του πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου. Στην πρώτη αυτή φάση την πρωτοβουλία στήριξαν τα υπουργεία  Πολιτισμού, Εξωτερικών και Εσωτερικών, ενώ σχετικός φάκελος με το σχεδιασμό και τη στρατηγική έχει δοθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου. Όλοι αυτοί οι φορείς, όπως άλλωστε και οι τοπικές αρχές –δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια κ.λπ.- έχουν ενημερωθεί και αναμένεται να υποστηρίξουν μια πρωτοβουλία, η οποία αφενός αναδεικνύει τη σημαντικότερη ιστορική περίοδο για τη Θεσσαλονίκη και αφετέρου μπορεί να στηρίξει την τουριστική ταυτότητα και εμβέλεια της πόλης. Πολύ περισσότερο που ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία διεθνούς δικτύου βυζαντινών πόλεων, καθώς σε αρκετές χώρες της Ευρώπης υπάρχουν πόλεις με έντονα τα αποτυπώματα της Βυζαντινής περιόδου.

Πρόκειται ασφαλώς για μεγάλη πρόκληση για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Τουλάχιστον για όσους ενδιαφέρονται για την εξωστρέφεια και την τουριστική αναβάθμιση της πόλης. Κάτι που ίσως δεν μπορεί να αντιληφθεί άμεσα το κέντρο της χώρας και η κεντρική εξουσία, αλλά είναι ακατανόητο έως εξοργιστικό να μη το αντιλαμβάνονται ντόπιοι παράγοντες, σύγχρονοι προεστοί και… βοηθοί σύγχρονων προεστών. Διότι στη Θεσσαλονίκη έχει παιχτεί κατ’ επανάληψη το έργο «οι όμορφες ιδέες, άσχημα να καίγονται». Κανείς δε χρειάζεται μία ακόμη προβολή!