Skip to main content

Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη συγκριτικό πλεονέκτημα για βιώσιμη ανάπτυξη

Το τριήμερο πρόγραμμα της διοργάνωσης που αρχίζει την Παρασκευή. Δημιουργία δικτύου βυζαντινών πόλεων σε Ελλάδα και παγκοσμίως.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου ανοίγει πανηγυρικά το τριήμερο των εκδηλώσεων "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη", μίας συλλογικής πρωτοβουλίας που αποτελεί το πρώτο βήμα για να γίνει το Βυζάντιο ζώσα πραγματικότητα όπως και για να αξιοποιηθεί η πολιτισμική του προσφορά για την βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης μέσω της δημιουργίας ενός διεθνούς δικτύου βυζαντινών πόλεων.

Αυτήν την σημαντική προσπάθεια που άρχισε πριν δύο χρόνια με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και στην οποία στρατεύτηκαν από την πρώτη στιγμή η Ι.Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το ΑΠΘ με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα, παρουσία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.

Την διοργάνωση της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης πλαισιώνουν η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κεντρικός Δήμος της πόλης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, φορείς που σκοπεύουν να δώσουν συνέχεια σε αυτή την πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας τον φορέα που θα αναλάβει να διαχειριστεί τα αποτελέσματα της επιστημονικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5/11 καθώς και να επεξεργαστεί τις επόμενες δράσεις που θα αναδεικνύουν με στρατηγική και συνέπεια τον βυζαντινό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης, ο οποίος και αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης.

Ο φορέας της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης θα είναι ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη ή, όπως πρότεινε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης, το έργο αυτό υπό προϋποθέσεις μπορεί να αναλάβει ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής στον οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που έχει μάλιστα εκπονήσει σχετική προμελέτη.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος μίλησε για μία πρωτότυπη συλλογική προσπάθεια με πνευματικό περιεχόμενο αλλά και αναπτυξιακή στόχευση. "Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη είναι ένας κόσμος ολόκληρος", όπως είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι τα βυζαντινά μνημεία και εκκλησίες, αξίζουν "να εκτιμηθούν σαν έργα ακόμη και από αυτούς που δεν έχουν θρησκευτική πίστη" δίνοντας σαν ξεχωριστό παράδειγμα τον ι.ν. της Αχειροποιήτου.

Όμως η "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη" αποτέλεσε και έμπνευση για την υφυπ. Μακεδονίας- Θράκης κ. Κόλλια Τσαρουχά, η οποία υποστήριξε ότι η διοργάνωση αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για "να αναστηθεί η μνήμη του Βυζαντίου", του οποίου η σημασία δεν αναδεικνύεται από το εκπαιδευτικά προγράμματα παρότι η συνεισφορά του και στις επιστήμες ήταν πολύ μεγάλη. 

Για τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ.Παντελή Φιλιππίδη, η διοργάνωση αποτελεί μόνο την πύλη, το ξεκίνημα σε μία προσπάθεια ανάδειξης της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, ενός πολύ σημαντικού συγκριτικού πλεονεκτήματος για την ανάπτυξη της πόλης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη τριετία ο Δήμος θα αναδείξει τους περιβάλλοντες χώρους των εκκλησιαστικών μνημείων πολλά από τα οποία είναι χαρακτηρισμένα από την Unesco ως μνημεία της πάγκοσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Δήμος, που το 2013 είχε διοργανώσει το συνέδριο για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία της Βυζαντινής περιόδου στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, η οποία, εάν εξαιρεθεί η Κωνσταντινούπολη είναι η δεύτερη πόλη, μετά τη Ραβένα, με τα περισσότερα βυζαντινά μνημεία.

Η διευθύντρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών καθ. Πολύμνια Κατσώνη, η Θεσσαλονίκη κατά τους χρόνους του Βυζαντίου ήταν σημαντικό οικονομικό κέντρο λόγω της γεωγραφικής της θέσης και μάλιστα στα δυτικά της πόλης πραγματοποιείτο από τον 12ο αιώνα εμπορική και βιοτεχνική έκθεση. Μάλιστα, στο μνημειακό πλούτο του Βυζαντίου θα πρέπει να προστεθούν αφού αναδειχθούν και τα περιαστικά μνημεία που σώζονται.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εκπροσώπησε η διευθύντριά του κ. Αγαθονίκη Τσιλιπάκου που τόνισε ότι ο πολιτισμός αποτελεί προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη , αναφέρθηκε στις δράσεις του Μουσείου και στο πώς υποστηρίζει την διοργάνωση της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, ενώ υποστήριξε πως στη πόλη γίνονται πολλές δράσεις με αντικείμενο το Βυζάντιο, οι οποίες όμως θα πρέπει να συντονίζονται από ένα υπεύθυνο όργανο.

Την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας εκπροσώπησε ο Σύμβουλος κ. Χάρης Αηδονόπουλος που τόνισε ότι ελάχιστες πόλεις διαθέτουν τη διαχρονικότητα της Θεσσαλονίκης ενώ ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Ηλιάδης υποστήριξε ότι η τουριστική ταυτότητα της πόλης θα πρέπει σφραγιστεί με τον βυζαντινό της χαρακτήρα.

Συντονιστικό ρόλο στην προετοιμασία του συνεδρίου είχε αυτή τη διετία η κ. Χαρά Παπαδοπούλου- Μάρδα, διευθύντρια του Κ.Α.ΕΛ.Ε.

Δείτε αναλυτικά εδώ το τριήμερο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν 4-6 Νοεμβρίου.