Skip to main content

Οι Βορειοηπειρώτες καλούν τον Ελληνισμό σε εγρήγορση

Tις δύο τελευταίες εβδομάδες γίνονται όλο και πιο έντονες οι προαναγγελίες για οριστική επίλυση των ελληνο-αλβανικών διαφορών.

Δεν είναι καθόλου ευχάριστα τα νέα για τον ελληνισμό, συμφώνως προς τα δημοσιεύματα εγκύρων ΜΜΕ της Ελλάδας, αλλά και της Αλβανίας που απηχούν τις κυβερνητικές απόψεις. Είναι δε επαναλαμβανόμενα, χωρίς προσπάθεια διάψευσης από το ΥΠΕΞ της χώρας μας, αλλ’ ούτε και ενημέρωσης στους άμεσα ενδιαφερομένους.

Η πατριωτική κίνηση για την "Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου" εκφράζει την ανησυχία της, λόγω του ότι κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες γίνονται όλο και πιο έντονες οι προαναγγελίες για οριστική επίλυση των ελληνο-αλβανικών διαφορών με συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Τιράνων.

Στο πλαίσιο αυτό, εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας με υψηλή αναγνωσιμότητα, σημειώνουν οι Βορειοηπειρώτες, γράφουν σε πρωτοσέλιδά τους ότι επίκειται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ακόμα και η τυπική κατάργηση του όρου "Βόρειος Ήπειρος" εξισώνοντας το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα με το ανύπαρκτο "τσάμικο".

«Η συμφωνία της Ελλάδας με τα Σκόπια δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ανάλογη συμφωνία με την Αλβανία, λέγουν, και καλούν όλους τους Βορειοηπειρώτες και όλους τους Έλληνες πατριώτες να είναι σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην διαφαινόμενη οριστική εγκατάλειψη των ελληνικών διεκδικήσεων επί της πανάρχαιας ελληνικής γης της Βορείου Ηπείρου».

Είναι περίεργος, και αμφισβητήσιμος ο τρόπος που πολιτεύεται ο Ν. Κοτζιάς. Σε τέτοια ζητήματα, ύψιστης εθνικής σημασίας, αναλαμβάνει μόνος του να τα διεκπεραιώσει, αρνούμενος όχι μόνον την εθνική συναίνεση, αλλά και την εκ των προτέρων πολιτική συνεννόηση με τα άλλα κόμματα. Μόνον στις δικτατορίες, μαύρου ή κόκκινου τύπου, δεν δίνει πεντάρα για τον λαό ο δικτάτορας. Στα δημοκρατικά πολιτεύματα ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίζει.

Ο Ν. Κοτζιάς, ίσως περιφρονεί τον λαό, όπως κάθε διεθνιστής, και αποφασίζει μόνος του για τις τύχες ενός έθνους, με πολυχιλιετή ιστορία. Ελάχιστη σημασία έχει αν είναι δεσμευμένος να πράξει σε βάρος του ελληνισμού, όπως έπραξε με τα Σκόπια, υλοποιώντας σχέδια ξένων, ή ενεργεί αυτοβούλως, βλέποντας στον καθρέπτη του έναν νέο Ταλεϋράνδο. Σημασία έχει, τι επιπτώσεις έχουν αυτά που υπογράφει. [Γιατί άραγε είναι βέβαιος, ότι δεν θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις σε πατριωτική κυβέρνηση;]

Αξίζει να παραθέσω ένα μικρό τμήμα από το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη και καλά πληροφορημένη "Εστία": «Σημειωτέον ὅτι στό παρελθόν (2013) ὁ ὑπουργός Ἐξωτερικῶν Νῖκος Κοτζιᾶς εἶχε ἐκφράσει τήν ἄποψη ὅτι ἡ Ἑλλάς μπορεῖ νά ἀναγνωρίσει τό Κοσσυφοπέδιο, πού ἐνδιαφέρει πολύ τήν Ἀλβανία, καί σέ ἀντάλλαγμα νά λάβει τήν ἀναγνώριση καθεστῶτος αὐτονομίας τῆς Βορείου Ἠπείρου ἐντός ἐπικρατείας».

Σημειώνω, πως αυτό που ζήτησε ο Κοτζιάς, είναι περίεργο. Πρώτον, επειδή δείχνει πως δεν έχει κατανοήσει, ή δεν τον ενδιαφέρει, πως η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ανοίγει την κερκόπορτα για ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην Θράκη [όπως και η Αλέκα Παπαρήγα είχε προειδοποιήσει], αλλά και στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Και δεύτερον, τι θα πει "αντάλλαγμα"; Αγνοεί πάλι ο Ν. Κοτζιάς, ότι το καθεστώς Αυτονομίας το δικαιούται η Β. Ήπειρος και της έχει παραχωρηθεί με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας; Την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου οφείλει να ζητά κάθε πολιτικός με συναίσθηση της ευθύνης του έναντι του λαού.

Μια ακόμη παράγραφος από την εφημερίδα: «Ὡστόσο, ὅπως εἶναι εἰς θέσιν νά γνωρίζει ἡ "Ἑστία", τό μεῖζον θέμα πού ἀπασχολεῖ αὐτή τήν στιγμή τήν ἡγεσία τοῦ Ὑπουργείου Ἐξωτερικῶν δέν εἶναι οὔτε τό Πρωτόκολλο τῆς Κερκύρας τοῦ 1914 πού ἀνεγνώριζε τό αὐτόνομο κράτος τῆς Βορείου Ἠπείρου, οὔτε τό Πρωτόκολλο τῆς Καπεστίτσης γιά περιορισμένη αὐτονομία τῆς Βορείου Ἠπείρου».

Τι ακριβώς έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ο Ν. Κοτζιάς; Ποιος τον υποχρεώνει σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις;