Skip to main content

Οι ελληνο-βουλγαρικές εμπορικές σχέσεις παράγοντας για τον πολιτισμό

Η εκδήλωση έφερε κοντά επιχειρηματικούς και ακαδημαϊκούς κύκλους με το σλόγκαν «Η υλική και η πνευματική πλευρά του πολιτισμού αλληλοσυμπληρώνονται».

Στην αίθουσα Βούλγαρο-Ελληνικής Φιλίας στη Σόφια διοργανώθηκε συνέδριο με θέμα «Οι βούλγαρο-ελληνικές εμπορικές σχέσεις σαν παράγοντας για την πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των δυο λαών τον 19ο αιώνα».

Η βουλγαρο-ελληνική κοινότητα με επικεφαλής τον διοργανωτή της εκδήλωσης, τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο «Αριστοτέλης», σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας, άκουσε τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις καθηγητών από το Ινστιτούτο Βαλκανολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το Πανεπιστήμιο Σόφιας και από το Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

Μεταξύ άλλων προσεγγίστηκαν τα παραδείγματα του Βουλγάρου εμπόρου Φώτεινοφ από το Σάμοκοβ, που έζησε «στον Φραγκομαχαλά της Σμύρνης, στον Ευρωπαϊκό δρόμο» και η περίπτωση της οικογένειας Ρόμπεβι από την Αχρίδα που σχετίζονται τόσο με την Ελλάδα, όσο και με τη Βουλγαρία, και έζησαν σε μια εποχή όταν από τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό εξαρτιόταν η ευημερία και το κύρος των κατοίκων των εδαφών της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σύμφωνα με τον κύριο Κατσάνη, πρώην πρόεδρο του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία, ο οποίος παρουσίασε το ενδιαφέρον θέμα της δημιουργίας των τραπεζικών συστημάτων των δυο χωρών, «το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον 19ο αιώνα, γιατί ήταν κρίσιμος για τον σχηματισμό των εθνικών κρατών και της σημερινής όψης της Ευρώπης».

Η εκδήλωση έφερε κοντά τους επιχειρηματικούς και τους ακαδημαϊκούς κύκλους με το σλόγκαν «Η υλική και η πνευματική πλευρά του πολιτισμού αλληλοσυμπληρώνονται». Ο καθηγητής Αλεξάνταρ Κόστοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανολογίας υπενθύμισε πως ήδη από το 1964 ο θεσμός είχε πολύ καλές σχέσεις με ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς, παρά τα εμπόδια που αντιμετώπιζαν κατά καιρούς λόγω των εθνικών συμφερόντων ή της γεωπολιτικής κατάστασης. Επίσης υπογράμμισε πως και οι δυο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και παρά την κρίση το Ινστιτούτο και οι συνεργάτες του θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τις ευρωπαϊκές αρχές.

Δηλώσεις του πρέσβη Γρηγόρη Βασιλοκωνσταντάκη

Στο ερώτημα, με ποιον τρόπο οι σημερινές οικονομικές σχέσεις επηρεάζουν την πολιτιστική ανταλλαγή των Βουλγάρων και των Ελλήνων τον 21ο αιώνα, απάντησε:

«Στις οικονομικές σχέσεις βασίζονται οι φιλικοί και οι πολιτιστικοί δεσμοί των λαών,. Αυτήν τη στιγμή οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας είναι εξαιρετικές. Στη Βουλγαρία υπάρχουν ελληνικές εταιρείες, των οποίων ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ και παρά την κρίση συνεχώς βελτιώνεται.

Οι Βούλγαροι επιχειρηματίες επίσης δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κυρίως στον τομέα της Οικιστικής Ανάπτυξης. Εκτός από την οικονομική, υπάρχει επίσης τουριστική και πολιτιστική ανταλλαγή που εξασφαλίζουν ένα πεδίο, στο οποίο οι δυο χώρες να πλησιάσουν η μια την άλλη και ημερίδες σαν την σημερινή προσφέρουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού».