Skip to main content

Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν ότι έκλεισε η συμφωνία Αθήνας-θεσμών

Είδα τα δημοσιεύματα στον Τύπο και δεν μπορώ να τα επιβεβαιώσω, δηλώνει εκρόσωπος της ΕΕ. Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, είπε αξιωματούχος.

Υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία δηλώνουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαψεύδοντας με αυτόν τον τρόπο δημοσίευμα του Reuters που κάνει λόγο για προκαταρκτική συμφωνία Αθήνας-θεσμών στα εργασιακά και τις περικοπές συντάξεων.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν δήλωσε: «Είδα τα δημοσιεύματα στον Τύπο (σσ.αναφέρεται στις πληροφορίες του Reuters) και δεν μπορώ να τα επιβεβαιώσω».

«Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία», δήλωσε επίσης υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στον ανταποκριτή του protothema.gr στις Βρυξέλλες Γιάννη Αντύπα. Πηγή της Κομισιόν δήλωσε επιπλέον ότι «δεν είναι ακριβές το τηλεγράφημα του Reuters», σημειώνοντας ότι «ναι μεν έχει γίνει πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει προς το παρόν η συμφωνία».

Οσον αφορά την κυβέρνηση τηρεί ουδέτερη στάση, λέγοντας «αν δεν κλείσουν όλα, δεν έχει κλείσει τίποτα».

Τι έγραφε το τηλεγράφημα του Reuters

Το τηλεγράφημα του Reuters που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης και επικαλούνταν πηγές έγραφε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Θεσμοί έχουν φτάσει σε προκαταρκτική συμφωνία για τα εργασιακά και τις περικοπές στις συντάξεις.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η Ελλάδα έφτασε σε συμφωνία με τους δανειστές της σε βασικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, περικοπές δαπανών και ενεργειακά θέματα, κινούμενη πιο κοντά σε μια προκαταρκτική συμφωνία πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου.

Η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως 1% του ΑΕΠ το 2019, ανέφεραν στο Reuters δύο αξιωματούχοι υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου σε περίπου 6.000 ευρώ έχει ήδη συμφωνηθεί για την εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

Στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα δεν θα πιεστεί να απελευθερώσει περαιτέρω τις ομαδικές απολύσεις, όπως είχε αρχικά ζητηθεί από το ΔΝΤ, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν αποδυναμωθεί ως μέρος της συμφωνίας του 2012, αναμένεται να επανεξεταστούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.