Skip to main content

Οι ξένοι ελέγχουν και τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο!

Ένα – ένα τα «κάστρα της τρέχουσας οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας περνούν σε χέρια ξένων. Ακόμη και για θέματα συναλλαγών.

Ένα – ένα τα «κάστρα της τρέχουσας οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας περνούν σε χέρια ξένων. Ακόμα και σε θέματα που άπτονται των συναλλαγών και δη των χρηματιστηριακών. Ως γνωστόν, η συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, εδώ και πολλούς μήνες, έχει περάσει υπό τον απόλυτο έλεγχο των μεγάλων ξένων οίκων.

Ωστόσο, όπως έχει αρχίσει να παρατηρείται τώρα τελευταία, το ίδιο αρχίζει να γίνεται και σε ό,τι αφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, εκτός δηλαδή της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

Κι εκεί οι ξένοι επενδυτικοί όμιλοι (όπως για παράδειγμα, η Citigroup, η UBS, η Credit Suisse, η Deutsche Bank, η Societe Generale ή η Bank of America), μέσω των χρηματιστηριακών που διαθέτουν στο ελληνικό χρηματιστήριο (σσ με τη μορφή του μέλους εξ αποστάσεως), πραγματοποίησαν το 21,66% των συναλλαγών τον Σεπτέμβριο του 2017.

Αυτό σημαίνει ότι μία στις πέντε χρηματιστηριακές πράξεις έγινε από το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει την οικονομική ασφυξία για τις 36 εγχώριες χρηματιστηριακές που χάνουν μερίδια αγοράς και πελάτες. Και βεβαίως αυξάνει συνεχώς τον έλεγχο από το εξωτερικό, που δείχνει να μην έχει πλέον όριο και τέλος.