Skip to main content

Σύσκεψη για τις πλημμύρες:Έντονη και σπάνια η νεροποντή της 10ης Μαΐου

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του δήμου Θεσσαλονίκης. Είχαν καθαριστεί φρεάτια και ρέματα πριν τη βροχόπτωση.

Μια εβδομάδα πριν την ισχυρή βροχόπτωση, η οποία έπληξε την Θεσσαλονίκη στις 10 Μαΐου, προκαλώντας έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη, είχαν καθαριστεί τα φρεάτια από την ΕΥΑΘ ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν καθαριστεί τα ρέματα σε όμορους δήμους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ωστόσο, η ποσότητα του νερού ήταν τόσο μεγάλη, που δεν ήταν δυνατόν να την απορροφήσει άμεσα το παντορροϊκό σύστημα της Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο έγινε λίγη ώρα μετά που σταμάτησε το φαινόμενο. Μάλιστα, τα σημεία τα οποία πλημμύρισαν ήταν παλιά ρέματα, όπως η οδός Εθνικής Αμύνης.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του δήμου Θεσσαλονίκης για την ετοιμότητα των φορέων για ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα.

Αρχικά αυτό το οποίο επισήμαναν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν ότι το φαινόμενο ήταν πάρα πολύ έντονο με σπάνια χαρακτηριστικά.

Για φαινόμενα που μέχρι πρότινος δεν συνέβαιναν στη χώρα μας έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του δήμου, υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Θωμάς Ψαρράς.

«Το καιρικό φαινόμενο της 10ης Μαϊου ήταν πάρα πολύ έντονο με σπάνια χαρακτηριστικά, ως προς την ένταση και τη μικρή χρονική του διάρκεια», τόνισε ο κ. Ψαρράς, σημειώνοντας πως αυξάνεται πλέον ο κίνδυνος τόσο για πλημμυρικά φαινόμενα, όσο και για πυρκαγιές.

Όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέασς, η Θεσσαλονίκη συχνά πλήττεται από μπουρίνια από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Ο κ. Ψαρράς κάλεσε σε κοινές δράσεις και συντονισμό φορέων εν όψει πλημμυρικών φαινομένων στην πόλη, αντίστοιχο με αυτό που ζήσαμε πρόσφατα.  

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης ξεκαθάρισε ότι από τον Νοέμβριο του 2017 γίνονται συνεχώς εργασίες καθαρισμού σε ρέματα όμορων δήμων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι επλήγησαν στο παρελθόν. «Μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχουν κάποιες δυστοκίες για το ποιος καθαρίζει τι», σημείωσε.

Ο κ. Στεργιάδης εκτίμησε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ένα καινούργιο δίκτυο στην πόλη καθώς είναι πολυδάπανο και πρότεινε τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων για άμεση επέμβαση, όταν υπάρχει ενημέρωση για έντονα καιρικά φαινόμενα. «Το καιρικό δεν μπορείς να το σταματήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι ξεκίνησε ήδη η καταγραφή των ζημιών από κοινές επιτροπές με τον δήμο και πως θα εξεταστούν όλα τα αιτήματα των πολιτών. Ωστόσο, κάλεσε τους πολίτες να λαμβάνουν και οι ίδιο προσωπικά μέτρα και να μην βγαίνουν στους δρόμους για φωτογραφίες.

Να εντοπιστούν και να καταγραφούν τα σημεία που παρουσιάζονται πιο συχνά προβλήματα κάλεσε να προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Κατερίνα Κουρούδη, σημειώνοντας πως μέσα σε δύο ώρες έπεσαν 70 κυβικά νερού στην τελευταία κακοκαιρία. «Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως σε τέτοια φαινόμενα», επισήμανε.

Η ΕΥΑΘ προχώρησε σε καθαρισμό των σχαρών μια εβδομάδα πριν το έντονο φαινόμενο, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Παπαϊωάννου, ξεκαθαρίζοντας πως τα ρέματα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. «Η ΕΥΑΘ έχει εργολαβίες όλο τον χρόνο και μια εβδομάδα πριν είχαμε καθαρίσει τα φρεάτια», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μέσα στο 2017 καθαρίσαμε 15.500 σχάρες και πολλά χιλιόμετρα δικτύου», τόνισε από την πλευρά της η Αναστασία Πουλημένου, προϊσταμένη του τμήματος Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με την ίδια, αν και τα φρεάτια ήταν καθαρά, δεν μπορούν να δεχθούν ένα ποτάμι. Τόνισε, επίσης, πως τα σημεία που συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα νερού ήταν παλιά ρέματα, όπως και η οδός Εθνικής Αμύνης.  «Το νερό ξέρει το δρόμο του. Ο Λευκός Πύργος είναι 1,5 μέτρο κάτω από το οδόστρωμα», σημείωσε.

Από την πλευρά της η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Κωνσταντίνος Παχίδης την ημέρα της ισχυρής βροχόπτωσης δέχθηκε πάνω από 1500 κλήσεις, αν και επισήμως καταγράφηκαν 400.

Σε πλήρη ετοιμότητα για τέτοια φαινόμενα βρίσκεται και η Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με τον Διοικητή του Α.Τ. Χαριλάου – Ανάληψης Αχιλλέα Ποτούλη. Όπως σημείωσε, στην πρόσφατη κακοκαιρία οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κινούνταν σε όλη την περιοχή, συνέδραμαν στους πολίτες που είχαν ανάγκη.

Κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε στο δίκτυο του φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Επισήμανε, ωστόσο, ότι υπάρχει τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση το οποίο μπορούν να καλούν οι πολίτες, όπως επίσης και προσωπικό επιφυλακής.