Skip to main content

Ειδικός απεσταλμένος ΟΗΕ στη Συρία: Δώστε τέλος στον φρικτό πόλεμο

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα ζήτησε από τις δύο πλευρές να θέσουν τα θεμέλια για μια χώρα συμφιλιωμένη με τον εαυτό της, κυρίαρχη και ενωμένη.

Έχετε την ιστορική ευθύνη να τερματίσετε τον πόλεμο που έχει ρημάξει την χώρα τα τελευταία έξι χρόνια, διεμήνυσε ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Στάφαν ντε Μιστούρα, σε εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Οργανισμού στην Γενεύη.

«Έχετε την ευκαιρία και την ιστορική ευθύνη να δώσετε ένα τέλος στις αιματηρές συγκρούσεις», τόνισε ο ντε Μιστούρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την επίσημη τελετή έναρξης των συνομιλιών, απευθυνόμενος προς τις ομάδες διαπραγμάτευσης.

«Σας ζητώ να συνεργαστείτε. Γνωρίζω ότι δεν θα να είναι εύκολο, να δώσετε ένα τέλος σε αυτό τον φρικτό πόλεμο και να θέσετε τα θεμέλια για μια χώρα συμφιλιωμένη με τον εαυτό της, κυρίαρχη και ενωμένη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος των ΗΕ. «Δεν περιμένω θαύματα, αλλά πρέπει να το κάνουμε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, κάλεσε τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες να ξεκινήσουν να εργάζονται για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 του ΟΗΕ, που αφορά τον διεθνή οδικό χάρτη για διευθέτηση της σύγκρουσης.