Skip to main content

Ίδρυση επιχείρησης σε μία μέρα

Την έναρξη του διαλόγου για τις ρυθμίσεις στα κλειστά επαγγέλματα, προανήγγειλε σήμερα η Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, ενώ παράλληλα παρουσίασε το νομοσχέδιο για την απλούστευση των γραφ
Την έναρξη του διαλόγου για τις ρυθμίσεις στα κλειστά επαγγέλματα, προανήγγειλε σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Η κα Κατσέλη τόνισε ότι στόχος είναι το θεσμικό πλαίσιο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2010 και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αλλάζει το νόμο περί ανταγωνισμού με νέο θεσμικό πλαίσιο, προχωράει σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, για προσεκτική, σοβαρή και υπεύθυνη διαβούλευση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των στρεβλώσεων στις αγορές. Η υπουργός στην εκδήλωση παρουσίασε όλες τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το 2010.

Παράλληλα, η κα Κατσέλη παρουσίασε τo νομοσχέδιο για την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων, το οποίο θα βρεθεί στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την ΥΠΟΙΚ μειώνεται ο χρόνος ίδρυση μιας επιχείρησης από 38 ημέρες σε μία και των διαδικασιών από 15 βήματα σε επίσης ένα, με τη βοήθεια του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ). Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο, η κυβέρνηση προχωρά στο νέο νόμο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, ενώ μέσα στο Μάιο ξεκινά η διαβούλευση για το νέο επενδυτικό νόμο.

Η στήριξη των ΜμΕ και η ρευστότητα, προτεραιότητα για την Κατσέλη


Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος JEREMIE (Κοινοί Ευρωπαϊκοί Πόροιγια τις Μικρομεσαίες και τις Μεσαίες Επιχειρήσεις - Joint EuropeanResources for Micro to Medium Enterprises) και η διερεύνηση τωνδυνατοτήτων επέκτασης της συνεργασίας και σε νέα προϊόντα με στόχο τηστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη διασφάλιση ρευστότηταςστην αγορά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη με τον επικεφαλής του European Investment Fund (EIF) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Ρίτσαρντ Πέλλι.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα JEREMIE καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως οι μικροπιστώσεις, η συμμετοχή στο κεφάλαιο επιχειρήσεων και τα κεφάλαια ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου.

Το αρχικό ποσό για το πρόγραμμα JEREMIE ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο προϊόν, που αφορά σε χορήγηση δανείων έως 100.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν μέχρι τρία χρόνια λειτουργίας. Εντός του 2010 θα ενεργοποιηθούν δύο νέα προγράμματα, που αφορούν σε μικροπιστώσεις και venture capital (κεφάλαια ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου).

Στη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης ο Γενικός ΓραμματέαςΕπενδύσεων και Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Πετράκος, ο Γενικός ΓραμματέαςΒιομηχανίας, κ. Αλέξανδρος Φούρλας, καθώς και στελέχη του EIF.