Skip to main content

Υεμένη: 85.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν σε δυόμισι μήνες

Το 70% και πλέον από τους άμαχους τράπηκε σε φυγή για να σωθεί από τη βία που εντάθηκε στις επαρχίες Χοντάιντα και Τάιζ, στη δυτική πλευρά.

Η νέα κλιμάκωση της βίας στην Υεμένη ώθησε περίπου 85.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Το 70% και πλέον από τους άμαχους αυτούς τράπηκε σε φυγή για να σωθεί από τη βία που εντάθηκε στις επαρχίες Χοντάιντα και Τάιζ, στη δυτική πλευρά της φτωχότερης αραβικής χώρας.

Η υπηρεσία του οργανισμού εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη των εσωτερικά εκτοπισμένων που βρίσκονται κοντά στα πεδία των μαχών οι οποίες συνεχίζουν να μαίνονται σε αυτές τις δύο επαρχίες στρατηγικής σημασίας.

«Η πλειονότητα των εκτοπισμένων στις επαρχίες Χοντάιντα και Τάιζ φιλοξενείται από συγγενείς ή φίλους τους κι έχει παγιδευτεί μέσα σε σπίτια ή σε σπηλιές ενώ οι χερσαίες συγκρούσεις, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών μαίνονται γύρω της», ανέφερε μια εκπρόσωπος της UNHCR, η Σεσίλ Πουγί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η Αρμοστεία παράλληλα κατέγραψε μια αύξηση των εκτοπισμών και σε άλλα μέτωπα στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις επαρχίες Γκάουφ, Χάτζα και Σάμπουα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι άνθρωποι που εκτοπίζονται, καθώς και όλοι οι άλλοι άνθρωποι που πλήττονται από τη σύρραξη, συνεχίζουν πάνω απ' όλα να έχουν ανάγκη στέγη, τροφή και νερό», και «οι ανάγκες αυξάνονται», υπογράμμισε η Πουγί.

Η τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 53.000. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο».