Skip to main content

Υεμένη: Προσπάθεια συμφωνίας για μια ακόμη κατάπαυση πυρός

Η εκεχειρία έχει την πιθανότητα να παραταθεί, εφόσον τηρηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για διανομές ανθρωπιστικής βοήθειας σε απομονωμένες περιοχές.

Εκεχειρία διάρκειας 72 ωρών τέθηκε σε εφαρμογή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στην Υεμένη, με τα εμπλεκόμενα μέρη στον μαινόμενο πόλεμο να τηρούν ως επί το πλείστον την κατάπαυση του πυρός και την πρωτεύουσα Σαναά να περνάει την πρώτη νύχτα εδώ και τρεις μήνες χωρίς αεροπορικά πλήγματα, ανέφεραν κάτοικοι και αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εξόριστη υεμενίτικη κυβέρνηση όμως, που έχει την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι σιίτες αντάρτες Χούτι που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν την πρωτεύουσα, εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης Τάιζ.

"Η Τάιζ επλήγη με σφοδρούς βομβαρδισμούς…και η πολιορκία της πόλης από τους Χούτι συνεχίζεται", ανέφερε ο στρατηγός Σαμίρ Χαζ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA.

Το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχουν οι Χούτι μετέδωσε πως οι μαχητές του απώθησαν επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στην βορειοδυτική επαρχία αλ Τζαούφ τις πρώτες πρωινές ώρες της έναρξης ισχύος της εκεχειρίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την συμφωνία εκεχειρίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δημιουργώντας ελπίδες για έναν τερματισμό του πολέμου στην φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου που έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους, έχει προκαλέσει λιμό, ενώ τουλάχιστον τρία εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Η εκεχειρία έχει την πιθανότητα να παραταθεί, εφόσον τηρηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για διανομές ανθρωπιστικής βοήθειας σε απομονωμένες περιοχές όπου η πείνα και οι ασθένειες, όπως η χολέρα, εξαπλώνονται.

"Επιθυμούμε μια εκεχειρία μεγάλης διάρκειας", δήλωσε ο 28χρονος Σαντόκ Αμντουλάχ, κάτοικος της Σαναά. "Μας κοροιδεύουν με μια εκεχειρία τριών ημερών", πρόσθεσε ο Αλί αλ Ντους, ένας άλλος κάτοικος.

Τα πολεμικά αεροσκάφη του αραβικού συνασπισμού βομβαρδίζουν κάθε βράδυ την Σαναά από τις 7 Αυγούστου, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, έπειτα από την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Χούτι και των δυνάμεων πιστών στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ.

Την Τετάρτη το βράδυ οι κάτοικοι της πρωτεύουσας πέρασαν μια ήσυχη νύχτα, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Τα ξημερώματα πολεμικά αεροσκάφη του αραβικού συνασπισμού πραγματοποίησαν δύο φορές πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα, χωρίς όμως να εξαπολύσουν επιδρομές, σύμφωνα με τους κατοίκους.

"Κοιμηθήκαμε χωρίς να ακούσουμε εκρήξεις", δήλωσε ο Μπασάμ, που εργάζεται σε ένα παντοπωλείο στην πόλη. "Ελπίζουμε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα, επειδή οι άνθρωποι κουράστηκαν. Θέλουμε να ζήσουμε, όχι να πεθάνουμε".

Αρκετές συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός στο παρελθόν απέτυχαν να θέσουν τις βάσεις για διαπραγματεύσεις που να οδηγήσουν στον τερματισμό του πολέμου, παρόλο που αυτές αποκλιμάκωσαν τις συγκρούσεις σε έναν πόλεμο με τουλάχιστον 10.000 νεκρούς.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ελπίζουν να εκμεταλλευτούν την εκεχειρία για να προσεγγίσουν μέρη της χώρας που έχουν αποκλειστεί εδώ και μήνες εξαιτίας των συγκρούσεων και χρειάζονται επειγόντως αγαθά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο της χώρας Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι ανέφεραν με ανακοίνωση τους ότι "κατέγραψαν εννέα παραβιάσεις" της εκεχειρίας από τους Χούτι από τα μεσάνυχτα έως τις 4:00 το πρωί (τοπική ώρα) στην περιοχή Ναμ, βορειοανατολικά της Σαναά.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πιστές στον Χάντι, στην κεντρική επαρχία Μπάιντα μια ρουκέτα Κατιούσα εκτοξεύτηκε με στόχο την περιοχή Ζαχέρ.

Κοντά στο λιμάνι Μίντι της Ερυθράς Θάλασσας, τρεις φιλοκυβερνητικοί μαχητές σκοτώθηκαν από αντάρτες λίγο μετά τα μεσάνυχτα, που εξαπέλυσαν μια επίθεση επιχειρώντας να ανακτήσουν εδάφη που είχαν απωλέσει πριν από την έναρξη της εκεχειρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός πιστός στον πρόεδρο Χάντι, ο συνταγματάρχης Αμντέλ Γκάνι αλ Τσεμπλί.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των σιιτών ανταρτών Σαράφ Λοκμάν υπογράμμισε με ανακοίνωση του ότι "σέβεται την εκεχειρία...όταν ο εχθρός τηρεί πλήρως την παύση των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών του επιχειρήσεων", ενώ διέταξε τις δυνάμεις του "να παραμείνουν με το δάχτυλο στην σκανδάλη".

Οι Χούτι "έχουν τρεις μέρες για να αποδείξουν στον κόσμο ότι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αραβικού συνασπισμού Αμχνέντ Ασίρι. Μιλώντας στον σαουδαραβικό τηλεοπτικό σταθμό Al-Ekhbariya, έκανε λόγο "για σειρά παραβιάσεων, οι οποίες θα αποδειχθούν", ενώ προειδοποίησε ότι "αν αυτές οι παραβιάσεις συνεχιστούν, θα λάβουμε την κατάλληλη δράση".