Skip to main content

Υεμένη: Σχεδόν 600 θάνατοι από χολέρα τον τελευταίο μήνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της χολέρας.

Συνολικά 600 άνθρωποι στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία χολέρας που πλήττει τη χώρα, ενώ μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί συνολικά 70.000 κρούσματα στη σπαρασσόμενη από πόλεμο χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

"Ενημέρωση από την Υεμένη: 70.000 ύποπτα κρούσματα χολέρας, 600 θάνατοι. Έχουμε βοηθήσει στην περίθαλψη περίπου 15.000 ανθρώπων. Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται", έγραψε η ΔΕΕΣ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Η Unicef από την πλευρά της προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι "ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων αναμένεται να φτάσει τις 130.000 τις επόμενες δύο εβδομάδες". Σύμφωνα με την οργάνωση, μόνο τις τελευταίες 72 ώρες καταγράφηκαν τουλάχιστον 10.000 νέα κρούσματα χολέρας.

Η επιδημία της χολέρας ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο από τις αρχές της χώρας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης της χολέρας. Παράλληλα αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι η επιδημία απειλεί τη ζωή 1,1 εκατομμυρίου υποσιτισμένων εγκύων, που έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας.

Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Υεμένης χρειάζεται πλέον επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι να βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού. Εξάλλου οι υποσιτισμένοι έχουν πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα και κινδυνεύουν να μολυνθούν από τη χολέρα.

Επιπλέον μόνο λίγα ιατρικά κέντρα εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα, ενώ τα δύο τρίτα του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό, τονίζει ο ΟΗΕ.

Η Υεμένη σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο από το 2014, όταν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από στρατεύματα που είναι πιστά στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, κατέλαβαν μεγάλο μέρος της χώρας. Τον Μάρτιο του 2015 ένας σουνιτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία επενέβη για να στηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι. Έκτοτε τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις, ενώ εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι αν δεν σταματήσουν οι συγκρούσεις και χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, η χολέρα θα συνεχίσει να εξαπλώνεται στην Υεμένη.