Skip to main content

Ικανοποιημένο το ΔΝΤ με τις προσπάθειες της Κύπρου

Ικανοποίηση για την πρόοδο του προγράμματος της Κύπρου εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Ικανοποίηση για την πρόοδο του προγράμματος της Κύπρου εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αποκαλύπτοντας  ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 19 Ιουνίου και θα εξετάσει συνδυασμένα την έγκριση της 5ης, 6ης και 7ης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Δεν θα προδικάσω την άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με αυτό, αλλά σίγουρα η επιστροφή της ανάπτυξης είναι πολύ καλή είδηση για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό. Αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειές τους κι οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς», είπε ο Ράις.

Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου προχώρησε στην αναθεώρηση των προβλέψεων στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για την περίοδο 2014-2017.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ετήσια έκθεση για το 2014, η πρόβλεψη για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2015 αναθεωρήθηκε οριακά προς τα κάτω στο 0,2%, ενώ το 2016 αναμένεται εντονότερη ανάκαμψη της τάξης του 1.3%.

Σε ό,τι αφορά το 2017 αναμένεται περαιτέρω ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας στο 1.8%, ενώ τονίζεται ότι σε σχέση με τις πιο πάνω εκτιμήσεις, υπάρχουν προς τα κάτω κίνδυνοι που πηγάζουν κυρίως από την αβεβαιότητα στο εξωτερικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ενδεχομένως οι προβλέψεις να επηρεαστούν αρνητικά από τις όποιες αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.