Skip to main content

Ικανοποιημένο αρχικά το ΔΝΤ για Ρουμανία

Την ικανοποίηση του ΔΝΤ για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, εξέφρασε ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το νέο τμήμα της οικονομικής βοήθειας θα αποδεσμευτεί όταν η
Την ικανοποίηση του ΔΝΤ για τις οικονομικές επιδόσεις της Ρουμανίας έως τα τέλη Ιουνίου, εξέφρασε ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στο Βουκουρέστι Τζέφρι Φρανκς, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το νέο τμήμα της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα θα αποδεσμευτεί  όταν η κυβέρνηση θα έχει εκπληρώσει τους απαραίτητες προϋποθέσεις.

«Η αποστολή του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι οι οικονομικές επιδόσεις ήταν καλές ως τα τέλη Ιουνίου και ότι η πολιτική που εφαρμόσθηκε θα επιτρέψει την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί», τόνισε ο Φράνκς.

«Όταν οι ρουμανικές αρχές εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει και θα δώσει την έγκρισή του στην αποδέσμευση ενός νέου τμήματος του δανείου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Φρανκς κάλεσε το Βουκουρέστι να διατηρήσει το ιδιαίτερα δραστικό πρόγραμμα λιτότητας που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο, το οποίο προβλέπει κυρίως περικοπές της τάξης του 25% των αποδοχών στο δημόσιο τομέα και αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 24%. «Εάν διατηρήσουμε τα μέτρα αυτά, δεν θα χρειάζεται πλέον να προχωρήσουμε σε νέες αυξήσεις στους φόρους, ούτε σε μειώσεις των μισθών και των συντάξεων», τόνισε σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία έλαβε τον Μάιο του 2009 συνολική βοήθεια ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Παγκόσμια Τράπεζα, δεσμευόμενη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας με στόχο τη μείωση στο 6,8% του δημοσίου ελλείμματός της.