Skip to main content

Οικολόγοι για πλημμύρες: Δεν φταίει η βροχή, εμείς φταίμε

Εάν συμβαίνει τέτοια τραγωδία σήμερα με μια ισχυρή βροχή, σε λίγα χρόνια, με πιο ακραία φαινόμενα, οι επιπτώσεις θα είναι τρομακτικές, λέει το Κίνημα

Στον συνδυασμό των «ωμών παρεμβάσεων» στη υδρολογική λεκάνη με την αποψίλωση της ορεινής ζώνης και τη συνολική σφράγιση της γης που «έχει αφανίσει τις φυσικές διεξόδους του νερού μετά από έντονη βροχόπτωση», οφείλεται, σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους η τραγωδία στη Δυτική Αττική, με το κίνημα να εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους αγαπημένους των 15 θυμάτων.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι, με τίτλο «Δεν φταίει η βροχή, φταίμε εμείς», «οι εικόνες που μας θλίβουν σήμερα, αύριο μπορεί να είναι ο κανόνας γιατί η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δεν αστειεύεται». «Εάν συμβαίνει τέτοια καταστροφή και τραγωδία σήμερα με μια ισχυρή βροχή, σε λίγα χρόνια που τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά και ακραία οι επιπτώσεις θα είναι τρομακτικές. Είναι όμως φανερό ότι δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό από τους ιθύνοντες και ιδιαίτερα τις τοπικές αρχές ότι τα μέχρι τώρα μέτρα είναι τελείως ανεπαρκή και σε λάθος κατεύθυνση», επισημαίνει το Κίνημα.

«Άμεση ευθύνη κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης είναι να αποκατασταθεί η ισορροπία στις υδρολογικές λεκάνες και να καταργηθούν επειγόντως οι επεμβάσεις που έχουν φράξει τα ρέματα», συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται: «Αρκετές από αυτές είναι γνωστές και καταγεγραμμένες και αυτό που χρειάζεται είναι η θαρραλέα κινητοποίηση της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα επειδή διαχρονικά κανείς δεν τολμά να πάρει κάποιο μέτρο για λόγους πολιτικού κόστους».

Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, μετά την άρση των ωμών επεμβάσεων, πρέπει να ακολουθήσει λεπτομερές σχέδιο διαχείρισης των υδρολογικών λεκανών με προτεραιότητα σε αυτές που επηρεάζουν δραστικά τις έντονα αστικοποιημένες περιοχές. Πρέπει να δοθεί έμφαση στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό με πράσινες υποδομές, αποκάλυψη ρεμάτων και αποκατάσταση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων οι οποίες θεωρούνται διεθνώς ως η πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική αντιπλημμυρική προστασία. Η Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό οδηγό σε αυτή την κατεύθυνση, εξηγούν.

Παράλληλα, ζητούν να εφαρμοστεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου που απειλεί τη ζωή στον πλανήτη, «αποφασίζοντας μεταξύ άλλων και την οριστική ακύρωση κάθε νέας επένδυσης σε λιγνίτη και το τέλος στα σχέδια εξορύξεων στις θάλασσες μας».