Skip to main content

Οικονόμου: Υποστηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας συζητήθηκαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Ελλάδα και Αλβανία: Φυγή στο μέλλον, ή επιστροφή στο παρελθόν»

Το βιβλίο «Ελλάδα και Αλβανία: Φυγή στο μέλλον, ή επιστροφή στο παρελθόν» παρουσίασαν χθες το βράδυ σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης τρεις εκ των οκτώ προσωπικοτήτων που συμμετείχαν στη συγγραφή του, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΕΑΝ(Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) της Αλβανίας, Βαγγέλης Ντούλες.

Στο βιβλίο γράφουν οι Μαριέττα Γιαννάκου, Σταύρος Λυγερός, Ελευθέριος Οικονόμου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Αλέκος Παπαδόπουλος, Άγγελος Συρίγος, Γιώργος Χατζηθεοφάνους, ενώ την εισαγωγή και την επιμέλεια του έχει κάνει ο Αλέξανδρος Μαλλιάς.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης υπήρξαν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, τοποθετήσεις των ομιλητών για διμερή ζητήματα, διαχρονικά, (καθεστώς εμπολέμου, καθορισμός συνόρων, θέματα ελληνικής μειονότητας, κ.ά.), για προβλήματα και εκκρεμότητες, όπως η «διά της δικαστικής οδού (μέσω του συνταγματικού δικαστηρίου της γείτονος) άρση του παγώματος της πολιτικής συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ» και ζητήματα τρέχοντα, όπως η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, κ.ά.

Ο πρώην υπουργός και πρώην αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας, Ελευθέριος Οικονόμου, αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και στις θέσεις που έχουν εκφραστεί για διμερή ζητήματα από δημόσιους λειτουργούς διά του τύπου, αλλά και στο διάλογο που διεξάγεται μεταξύ των δύο χωρών, τους τελευταίους δύο μήνες και σημείωσε:

«Ευχόμαστε και ελπίζουμε πραγματικά να υπάρχει ένα αίσιο τέλος, διότι κατά καιρούς έχουμε δει οβιδιακές μεταμορφώσεις στην εξέλιξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων, αλλά ας κρατήσουμε μια αισιοδοξία».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην ΕΕ, ενώ την ίδια θετική στάση τήρησε και για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε:

«Κι όμως δεν μπορέσαμε να κεφαλαιοποιήσουμε αυτά τα οποία μέχρι σήμερα έχουμε προσφέρει. Αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, ότι στη χώρα μας επικρατεί μια πόλωση, η οποία δεν έχει επιτρέψει δυστυχώς μέχρι σήμερα να χαραχτεί μια στρατηγική σε όλα τα εθνικά μας θέματα που να έχει βάθος χρόνου, κι ο ένας κατηγορεί τον άλλον για προδοσία, για εθνική μειοδοσία, για λανθασμένους χειρισμούς - και με αυτό που πρέπει να ασχοληθούμε δεν ασχολούμαστε». Χαρακτήρισε ανεπιτυχείς πολιτικές που εφαρμόστηκαν «ως προς την υποστήριξη της μειονότητας».