Skip to main content

Ημέρα δράσης κατά της λιτότητας στις 15 Δεκεμβρίου

Κινητοποιήσεις κατά των μέτρων λιτότητας στην ΕΕ λόγω της οικονομικής κρίσης σχεδιάζουν οι εργαζόμενοι στις 15 Δεκεμβρίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Κινητοποιήσεις κατά των μέτρων λιτότητας στην ΕΕ λόγω της οικονομικής κρίσης σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στις 15 Δεκεμβρίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων.

«Επιλέξαμε την 15η Δεκεμβρίου γιατί είναι η παραμονή του Συμβουλίου των ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών», που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Ζοέλ Ντεκαγιόν.

Το πρόγραμμα των διαδηλώσεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά είναι σίγουρο ότι την ημέρα εκείνη οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τις δουλειές τους και θα διαδηλώσουν στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Δανία, την Τσεχία.

«Επιχειρούμε να προχωρήσουμε και σε μια συμβολική πράξη με μια ανθρώπινη αλυσίδα που θα περιβάλλει το κτήριο όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες για να δείξουμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την λιτότητα και τις τρομερές της συνέπειες», πρόσθεσε ο κ. Ντεκαγιόν.

«Βλέπουμε ότι η οικονομική κρίση εξαπλώνεται από τη μία χώρα στην άλλη. Και έχουμε μεγάλη ανησυχία για τα μέτρα που προβλέπονται και που είναι αποκλειστικά μέτρα λιτότητας με συνέπειες στους μισθού μας, στις συντάξεις, στην κοινωνική προστασία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυσαρέσκεια αυξάνεται», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «παντού οι εργαζόμενοι έχουν την αίσθηση ότι είναι αυτοί που πληρώνουν το λογαριασμό».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις πρέπει να προσέξουν γιατί δεν μπορούν αιωνίως να οικοδομούν ένα σύστημα με δημοκρατική αντιπροσώπευση, χωρίς τον κίνδυνο του λαϊκισμού, εάν οδηγείται ένα μεγάλο μέρος των πληθυσμών σε ένα τέτοιο δρόμο μιζέριας και δυσκολίας».