Skip to main content

Ημέρα κατά του καπνίσματος: Φάρμακα βοηθούν τη διακοπή του τσιγάρου

Η προϊσταμένη του πνευμονολογικού τμήματος του Θεαγένειου μιλάει στη Voria για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και τους τρόπους διακοπής του

Σε μια χώρα όπου περίπου έναν στους τρεις κατοίκους της δηλώνουν καπνιστές και η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος αποκτάει άλλο νόημα.

Σύμφωνα με έρευνα του 2006, 24.000 Έλληνες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας του τσιγάρου.

Η Θεοδώρα Τσιούδα, ιατρός - πνευμονολόγος και προϊσταμένη του πνευμονολογικού τμήματος του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι πως το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές και αναπαραγωγικές παθήσεις.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στο ανθρώπινο σώμα μετά τον καρκίνο του προστάτη στους άντρες και του μαστού στις γυναίκες. Ωστόσο, αποτελεί τον πρώτο σε επίπτωση θανάτων καρκίνο και στα δύο φύλα», τονίζει η Δρ. Τσιούδα, προσθέτοντας ότι περίπου 6.500 άνθρωποι στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους από τον καρκίνο του πνεύμονα.

«Και αυτοί που δεν καπνίζουν, πάλι παθαίνουν καρκίνο του πνεύματος. Άρα δεν χρειάζεται αν το κόψω»: αυτή είναι μια συνήθης δικαιολογία που επικαλούνται οι καπνιστές για να μην κόψουν το τσιγάρο. Η Δρ. Τσιούδα διευκρινίζει ωστόσο ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι: «Δύο τύποι του καρκίνου του πνεύμονα έχουν άμεση σχέση με το κάπνισμα: ο μικροκυτταρικός τύπος και το πλακώδες καρκίνωμα. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι τύποι του καρκίνου μπορεί να επηρεαστούν ή να εκδηλωθούν νωρίτερα λόγω του τσιγάρου. Ο τύπος του καρκίνου του πνεύμονα που δεν έχει σχέση με το τσιγάρο είναι το αδενοκαρκίνωμα το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχει θετικές γνωστές μεταλλάξεις, σε γονιδιακό επίπεδο, και άρα να επιδέχεται στοχευμένης θεραπείες με φάρμακα».

Εθισμός και αντιμετώπιση

Παρόλες τις προειδοποιήσεις για τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος, πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο αλλά δεν τα καταφέρνουν ή ενώ το έχουν διακόψει το αρχίζουν ξανά. Η Δρ. Τσιούδα εξηγεί τους λόγους: «Από τις 4.000 χημικές ουσίες που περιέχει το τσιγάρο, οι 250 είναι καρκινογόνες. Η ουσία που δεν είναι καρκινογόνα, ωστόσο είναι πολύ εθιστική είναι η νικοτίνη. Η νικοτίνη είναι η τρίτη πιο εθιστική ουσία μετά τα οπιώδη και την κοκαΐνη». Η γνωστή πνευμονολόγος αναφέρει πως η νικοτίνη ενεργοποιεί τους νικοτινικούς υποδοχείς με αποτέλεσμα την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, ουσίας που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα της χαλάρωσης και της ευφορίας, που επιζητάει ο καπνιστής.

«Η έκκριση της ντοπαμίνης είναι τόσο ισχυρή που ως εικόνα δεν φεύγει ποτέ από τον εγκέφαλο. Τόσο ισχυρό εντύπωμα έχει», αναφέρει η γιατρός, συμπληρώνοντας πως για αυτόν τον λόγο οι πρώην καπνιστές είναι πάντα εν δυνάμει καπνιστές.

Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα. Σύμφωνα με την Δρ. Τσιούδα, στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος του Θεαγενείου αλλά και άλλων νοσοκομείων δίνονται πλέον στους καπνιστές καινούρια φάρμακα τα οποία εγγυώνται επιτυχία μέσα σε 15 ημέρες και μάλιστα χωρίς στερητικό σύνδρομο. Τα ιατρεία λειτουργούν κάθε Τρίτη και όπως ενημερώνει η γιατρός πέραν του προληπτικού ελέγχου που γίνεται δωρεάν, παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη.