Skip to main content

Ημέρα πένθους στη Μόσχα

Ημέρα πένθους έχει κηρυχθεί η σημερινή για την Μόσχα και τις γύρω περιοχές, για τους 35 νεκρούς της επίθεσης την Δευτέρα στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο.

Ημέρα πένθους η σημερινή για την Μόσχα και τις γύρω περιοχές για τους 35 νεκρούς της επίθεσης την Δευτέρα στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση, να αφήνουν λουλούδια και κεριά στον τόπο της επίθεσης αυτοκτονίας. Οι 116 άνθρωποι που τραυματίστηκαν εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα ανακοίνωσαν πως σε ένδειξη πένθους δεν θα μεταδοθούν σήμερα κωμωδίες και ψυχαγωγικά προγράμματα.

Δύο ημέρες μετά την επίθεση, ορισμένοι τίτλοι στον ρωσικό Τύπο εκφράζουν την λύπη τους για το γεγονός ότι η νέα αυτή επίθεση δεν προκάλεσε την αποπομπή ανώτατων αστυνομικών αξιωματούχων, αλλά και αξιωματούχων των ειδικών υπηρεσιών που δεν έχουν καταφέρει να αποτρέψουν τις επιθέσεις στη Ρωσία. Η εφημερίδα Vedomosti αποκαλύπτει ότι ο Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής της FSB (πρώην KGB) από το 1999 ως το 2000, είδε 1.200 ανθρώπους να πεθαίνουν σε ανάλογες επιθέσεις, και περίπου 200 σκοτώθηκαν και μετά την αντικατάστασή του από τον Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ. Τον Μάρτιο του 2010, σαράντα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ισλαμιστική οργάνωση του Καυκάσου.