Skip to main content

Ημερίδα για την Κυκλική Οικονομία από τη Greenagenda στις 19 Μαΐου

Η δημιουργία αξίας μέσω της κυκλικής οικονομίας είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνουν η Greenagenda.gr και η SGT Symeon Tsomokos SA

Η Κυκλική Οικονομία, ένα θέμα που βρίσκεται στην απόλυτη αιχμή της επικαιρότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί το βασικότερο πεδίο δράσης της Κομισιόν στην οικονομία, θα βρεθεί στο επίκεντρο Green ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στο Porto Palace της Θεσσαλονίκης, στις 19 Μαϊου. Πρόκειται για μια διαδικασία που οδηγεί σε έναν κόσμο χωρίς απόβλητα και σε μια οικονομία 100% αειφόρο και φιλική στο περιβάλλον.  

Την ημερίδα, που έχει τον διακρητικό τίτλο «Κυκλική Οικονομία - Δημιουργώντας Αξία» διοργανώνουν η Greenagenda.gr και η εταιρεία SGT Symeon Tsomokos SA, με την υποστήριξη του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Πρόκειται για εκδήλωση που πραγματοποιείται εν όψει της Green Week 2017 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που για φέτος έχει οριστεί από τις 29 Μαίου έως τις 2 Ιουνίου. Η «πράσινη εβδομάδα» αποτελεί τα τελευταία χρόνια τη μεγάλη ετήσια ευκαιρία για διάλογο και συζήτηση για την περιβαλλοντική πολιτική στην Ευρώπη.

Στην εποχή μας οι ευκαιρίες των επιχειρήσεων και των άλλων οικονομικών οργανισμών (δημόσιο, αυτοδιοίκηση, ΜΚΟ κ.λπ.) να καινοτομήσουν αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες, ώστε να επιτύχουν ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο μέσω της Κυκλικής Οικονομίας είναι μεγάλες. Οι προκλήσεις είναι καθημερινές και διαπερνούν οριζόντια ολόκληρο το φάσμα των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Η ημερίδα «Κυκλική Οικονομία - Δημιουργώντας Αξία» θα εξετάσει τους τρόπους και την οργανωτική υποδομή, μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις θα επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη και ταυτόχρονα θα επιδείξουν περιβαλλοντική υπευθυνότητα, ώστε να καταγράψουν θετικό οικονομικό αποτέλεσμα.  Το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο ιδιαιτέρως για τη Θεσσαλονίκη, όπου δραστηριοποιούνται κατά κόρον διεθνοποιημένες και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη εμβέλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στόχος της ημερίδας είναι να φέρει σε επαφή τις επιχειρήσεις της περιοχής με τεχνοκράτες και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι ασχολούνται συστηματικά με τα θέματα της Κυκλικής Οικονομίας. Ακόμη, σκοπός είναι να αναδειχθούν πρακτικοί τρόποι με τους οποίους οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν με δημιουργικό τρόπο σύγχρονες προκλήσεις όπως η μετάβαση σε συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η βιώσιμη διαχείριση πόρων, η ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων. Παράλληλα, μέσω των εργασιών της ημερίδας θα ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και οι επιχειρήσεις για περιβαλλοντικά θέματα, ενώ θα αναδειχθούν και θα προβληθούν οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συγκεκριμένο πεδίο.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- τις εξής θεματικές ενότητες:

*Κυκλική Οικονομία και εξορύξεις- Διαχείριση Βιομηχανικών Αποβλήτων (Circular Economy and Mining - Industrial Waste Management).
*Καλές πρακτικές στην Κυκλική Οικονομία (Good Practices in Circular Economy).
*Ο δρόμος προς μία Βιώσιμη Ενεργειακή Πολιτική για μία Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων (Towards a Sustainable Energy Policy for a Zero Waste Society)
*Ενεργειακή Απόδοση σε Κτήρια Κατοικίας (Energy Efficiency in Residential Buildings)

Ανάμεσα στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθοι:

⦁    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος θα αναφερθεί στον επόμενο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»
⦁    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος είναι πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας.
⦁    Ο επικεφαλής της Διοικητικής Μονάδας Περιβαλλοντικής Ενσωμάτωσης και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιώργος Κρεμλής,
⦁    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κουϊμτζής Α.Ε., κ. Αθανάσιος Κουϊμτζής,
⦁    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA Επιχειρείν, κ. Ιωάννης Κουφουδάκης,
⦁    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Ιωάννης Κρεστενίτης
⦁    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος
⦁    Η υπεύθυνη παραγωγής της εταιρείας εδαφοβελτιωτικών BioSolids, κ. Δέσποινα Κόιου

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.circulareconomy.gr