Skip to main content

ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ:Ηλεκτροκίνηση, έξυπνο λιμάνι, μέχρι και μάθημα στα Δημοτικά

Το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ τρέχει περί τα 40 έργα το 2017 και ο προϋπολογισμός του θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ

Ηλεκτρικά οχήματα, έξυπνο λιμάνι, λεωφορειολωρίδες νέας γενιάς, οδική ασφάλεια, μεταφορές και τηλεματική, είναι μόνο μερικά από τα πολλά θέματα που μελετάει το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και μέσα στα δέκα καλύτερα της Ευρώπης, στο οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέθεσε να συντάξει τις τεχνικές προδιαγραφές για την νέα Κοινοτική Οδηγία, με θέμα την προσβασιμότητα στα μέσα μεταφοράς, που θα παρουσιαστεί το 2018.

«Το ΙΜΕΤ τρέχει περί τα 40 έργα το 2017 και ο προϋπολογισμός μας θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια, με τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου να είναι μόλις στο 12% της συνολικής μας χρηματοδότησης. Από το 2001 που δραστηριοποιείται το Ινστιτούτο έχουμε φέρει στην Ελλάδα 45 εκατομμύρια ευρώ, από Ευρωπαϊκά προγράμματα και έργα για την βιομηχανία, ενώ το 80% της τεχνογνωσίας μας το εκμεταλλεύονται φορείς του εξωτερικού», δήλωσε ο διευθυντής του ΙΜΕΤ δρ. Ε. Μπεκιάρης, ο οποίος μίλησε για την απόφαση του Ινστιτούτου να ανοιχθεί στην κοινωνία, μέσα και από την εκδήλωση «Ανοιχτές Θύρες», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου (10 π.μ.- 6 μ.μ.) στις εγκαταστάσεις του στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.



«Πόσοι γνωρίζουν ότι το νέο μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής που θα μπει στα Δημοτικά, είναι αποτέλεσμα δικής μας δουλειάς με το ΙΜΕΤ να έχει αναπτύξει την πλατφόρμα "drive academy"» είπε ο κ.Μπεκιάρης αποκαλύπτοντας ότι το Ινστιτούτο πλέον κινείται με την ανάπτυξη ερευνητικών πόλων. Έτσι, από το νέο έτος δημιουργείται στον Πειραιά Ερευνητικό Κέντρο Ναυτιλίας, ένας πόλος που ενισχύεται από το οικείο Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και απαντά σε αίτημα και της Ένωσης Εφοπλιστών. Επικεφαλής θα είναι η καθηγήτρια και υπεύθυνη του Τομέα μη Επίγειων Μέσων, κ. Μαρία Μποϊλέ.

Ένας ακόμη ερευνητικός πόλος θα δημιουργηθεί στη Ρόδο μέσα στο 2018 και θα αφορά τις Μεταφορές και τον Τουρισμό.

«Το 2018 θα είναι όμως και η χρονιά που από το ΙΜΕΤ θα ξεκινήσει η δημιουργία spin offs, πρωτοβουλιών που θα συνδέουν περισσότερο την ερευνητική κοινότητα με το επιχειρείν», κατέληξε ο κ. Μπεκιάρης.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης εκπροσώπων φορέων και δημοσιογράφων ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Ευθυμιάδης αποκάλυψε ότι σύντομα, στις αρχές του 2018, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το Thessaloniki International Technology Center, που θα δημιουργηθεί ανατολικά του αεροδρομίου «Μακεδονία», σε έκταση του δημοσίου. Ήδη, στο πλαισιο αυτής της πρωτοβουλίας έχουν έρθει κοντά 70 ελληνικές επιχειρήσεις με 17 ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια ενώ στην παρούσα φάση βρίσκεται στην τελική επεξεργασία το χρηματοδοτικό σχέδιο του Κέντρου.