Skip to main content

Είναι επίσημο: Οι τροϊκανοί ξανάρχονται - Ξεκινούν ξανά οι έλεγχοι

Οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν το ελεγκτικό τους έργο, από κοινού με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Τέλη της εβδομάδας αναμένονται στην Αθήνα και πάλι, μετά από πολύ καιρό, οι επικεφαλής των Θεσμών (πρώην τρόικα) για να ξεκινήσουν το ελεγκτικό τους έργο, από κοινού με τους υπουργούς της κυβέρνησης. Η επίσκεψη αυτή - όπως και εκείνες που θα ακολουθήσουν - προβλέπεται από τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα ζήτησε ήδη να καθυστερήσει η άφιξη των ελεγκτών, προς αποφυγή δυσάρεστων εντυπώσεων. Κι αν γίνεται να "πάει" για μετά τις 15 Αυγούστου, οπότε και υποτίθεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και η ψήφιση του Γ' Μνημονίου.  Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι επικεφαλής ελεγκτές πρέπει να έρθουν ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο: για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το Γ' Μνημόνιο! Οπότε δεν είναι καθόλου ευνόητο ότι αυτός ο γρίφος θα βρει γρήγορα λύση.

Η κατάσταση εμπλέκεται ακόμα περισσότερο αν ρίξει κανείς μια ματιά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί εκείνοι οι οποίοι διαπραγματεύονται κυρίως το Γ' Μνημόνιο θα είναι ο κ. Γ. Κατρούγκαλος και ο κ. Π. Χαικάλης. Ο πρώτος, όμως, στο προηγούμενο υπουργείο του έκανε ό,τι μπορούσε για να ξηλώσει μνημονιακούς νόμους (που αφορούσαν στο Δημόσιο), ενώ ο δεύτερος εκ των πραγμάτων αγνοεί βασικά πράγματα, τα οποία, ωστόσο, θα κληθεί να μάθει μέσα στις επόμενες 20 μέρες!