Skip to main content

Οινοπαραγωγοί Β. Ελλάδας: Βαρύ πλήγμα ο ΕΦΚ στο κρασί

Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη οινοπαραγωγός χώρα της ΕΕ που θα φορολογήσει ένα γεωργικό τοπικό προϊόν υψηλής αξίας, καταγγέλουν οι οινοπαραγωγοί.

Μία ακόμα σοβαρότατη δυσκολία για τις επιχειρήσεις οίνου, στο ήδη δυσμενές περιβάλλον της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, προσθέτει η απόφαση για επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, καταγγέλει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη οινοπαραγωγός χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φορολογήσει ένα γεωργικό τοπικό προϊόν υψηλής αξίας.

Ο ΕΦΚ πρόκειται  να  έχει  πρόσθετες σοβαρές επιπτώσεις, οι  οποίες θα πλήξουν βαρύτατα, όπως καταγγέλουν οι οινοποιοί, όχι μόνο τον οινοπαραγωγικό κλάδο, αλλά ολόκληρη την αλυσίδα, από τον αμπελοκαλλιεργητή έως  το τελικό σημείο πώλησης και τονκαταναλωτή.

Αναλυτικά:

Η απόφαση για την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, που πρόκειται να επιβληθεί παρά τις συντονισμένες προσπάθειες  σύσσωμου του οινοπαραγωγικού κλάδου, και όχι μόνο, ανοίγει τον ασκό του  Αιόλου και προσθέτει μία ακόμα σοβαρότατη δυσκολία για τις επιχειρήσεις του τομέα στο ήδη δυσμενές περιβάλλον της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Το  επώνυμο Ελληνικό κρασί, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο και  ανταγωνιστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές, προβάλλοντας την εικόνα μιας χώρας  που  δουλεύει με όραμα και καταφέρνει να δημιουργεί μέσα σε αντίξοες συνθήκες, πρόκειται πλέον να αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα, πρωτόγνωρη για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η  Ελλάδα θα είναι η  πρώτη οινοπαραγωγός  χώρα  της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης  που  θα φορολογήσει  ένα  γεωργικό  τοπικό  προϊόν υψηλής αξίας,  το οποίο παράγεται στον τόπο εδώ και χιλιετίες, ενώ είναι συνδεδεμένο  με  τα έθιμα και τον πολιτισμό της χώρας μας, αλλά  και την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Ο  ειδικός φόρος κατανάλωσης, εκτός  του  ότι είναι ένα αναποτελεσματικό μέτρο, πρόκειται να έχει  πρόσθετες  σοβαρές επιπτώσεις,  οι  οποίες θα πλήξουν βαρύτατα, όχι μόνο τον οινοπαραγωγικό κλάδο, αλλά  ολόκληρη  την  αλυσίδα,  από  τον αμπελοκαλλιεργητή έως το  τελικό σημείο πώλησης  και  τον καταναλωτή.

Η νέα αυτή πραγματικότητα επιβάλλει στον κλάδο παραγωγής του κρασιού το καθήκον να αγωνιστεί συντονισμένα προκειμένου να ανατρέψει αυτή την άδικη και  παράλογη  απόφαση.