Skip to main content

Ιnterlife: Πακέτο ασφάλισης στην τιμή... μισού πακέτου τσιγάρων

Πώς η Interlife συνάντησε το MicroInsurance ψάχνοντας λύσεις στα χρόνια της κρίσης. Ο Ι. Βοτσαρίδης μιλάει για τον νέο πρωταθλητή στις ασφαλίσεις.

Μέσα στο 2017 η Interlife Aσφαλιστική, θα είναι έτοιμη να προτείνει ένα νέο, πρωτοπόρο, πακέτο ασφαλιστικών καλύψεων, με ημερήσιο ασφάλιστρων μόλις 2,28 ευρώ, δηλαδή στη μισή τιμή ενός πακέτου τσιγάρων.

«Ποιος δεν θα θέλει, με ένα τόσο ελκυστικό ασφάλιστρο, να θυσιάσει μισό πακέτο τσιγάρα για να προστατεύσει τον εαυτό του, την περιουσία του, το παιδί του;» διερωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Interlife κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, κατά την ομιλία του στο δεύτερο και ανοικτό μέρος της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Εταιρείας που σημειωτέον είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου.

Σε μια χώρα που Πολιτεία, θεσμοί του ασφαλιστικού κλάδου αλλά και εταιρείες, δεν φρόντισαν να αναπτυχθεί στον Έλληνα η ασφαλιστική συνείδηση, η Interlife, που έχει στο κέντρο της πολιτικής της, τις ανάγκες των πελατών, τωρινών αλλά και μελλοντικών, έκανε συστηματική έρευνα αγοράς που την οδήγησε, όπως αποκαλύφθηκε, εκεί που είχαν καταλήξει διεθνείς ασφαλιστικοί κολοσσοί όταν άρχισαν πριν μερικά χρόνια, το ΜicroInsurance, προκειμένου να παρέχουν ασφαλιστικές καλύψεις σε φτωχά τμήματα του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Το MicroInsurance είναι ο νέος πρωταθλητής στις ασφαλίσεις, έχοντας αποδειχθεί ότι μπορούν να καλύπτονται άτομα με πάρα πολύ μικρό εισόδημα, που δεν κερδίζουν πάνω από 3-4 ευρώ την ημέρα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Eμείς, στην Interlife, μέσα στο χρόνια της κρίσης, μελετούσαμε τρόπους και προϊόντα  για να απαντήσουμε στις ανάγκες ασφάλισης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, για να φτάσουμε τελικά να διαπιστώσουμε ότι εφαρμόζουμε το MicroInsurance χωρίς να το γνωρίζουμε».

Όπως εξήγησε ο κ. Βοτσαρίδης, μέσα στο 2017 θα βγει στην αγορά ένα πακέτο που συμπεριλαμβάνει έξι προϊόντα, με ημερήσιο ασφάλιστρο για άνδρα 45 ετών, στα 2,28 ευρώ. Εάν το "πακέτο" καλύπτει και την σύζυγο, τότε το ασφάλιστρο θα φτάνει στα 3 ευρώ/ημέρα.

Με αυτά τα 2,28 ευρώ/ημέρα παρέχεται κάλυψη Υγείας, Σύνταξη λόγω ατυχήματος, Προστασία από Ατυχήματα, ασφάλιση Κατοικίας, Αυτοκινήτου όπως και ένα νέο προϊόν που σύντομα θα παρουσιαστεί και αφορά τα παιδιά. Αυτό το πρόγραμμα είναι απλό, αλλά και ευέλικτο και το πακέτο «σπάει» σε ό,τι χρειάζεται ο κάθε πελάτης.

Η ασφαλιστική κάλυψη αντί τόσο χαμηλών χρεώσεων, κατεβάζει οριακά το κοντέρ του περιθωρίου κέρδους και μπορεί να προσφερθεί μόνο σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως για παράδειγμα σε μέλη συνεταιρισμών, μέλη επαγγελματικών συλλόγων, ακόμη και σε ανέργους η ασφαλιστική κάλυψη των οποίων θα εξασφαλίζεται με χορηγίες.

Η καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης αποτελεί ακόμη ζητούμενο για την Ελλάδα, αλλά εκεί που Πολιτεία και θεσμοί δεν βοηθούν, πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι ιδιωτικές εταιρείες, γιατί έχουν ευθύνη να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν τους πολίτες.

Η ασφαλιστική δαπάνη όπως και η διείσδυση στο ΑΕΠ της χώρας μας, κάνουν την Ελλάδα ουραγό στην Ευρωπαϊκή αγορά. ΄Όταν ο μέσος όρος της ασφαλιστικής δαπάνης στην Ευρώπη είναι 2.010 ευρώ/ κάτοικο και το ποσοστό διείσδυσης φτάνει στο 7,4% στο ΑΕΠ, στην Ελλάδα ο μέσος όρος της δαπάνης ανά κάτοικο είναι μόλις 350 ευρώ και η διείσδυση στο ΑΕΠ αντιστοιχεί σε ποσοστό 2%.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι πολύ πίσω, ελάχιστα ανεπτυγμένη, αλλά γι’ αυτό και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης έστω και σε εποχή οικονομικής κρίσης.

Ασφαλιστικές υπηρεσίες από ανθρώπους και όχι μηχανές

Η Interlife έχει βασίσει την ανάπτυξή της στη σχέση που δημιουργεί με τους πελάτες της αλλά και στο μεγάλο δίκτυο των διαμεσολαβητών- συνεργατών της, τόνισε ο οικονομικός διευθυντής της Εταιρείας κ. Αθανάσιος Πρόιος, προσθέτοντας ότι η Interlife είχε αυξημένη κερδοφορία το 2016, ισχυρούς δείκτες φερεγγυότητας (SCR 113% και MCR 396%) όπως ανακοινώθηκαν για το α’ τρίμηνο του 2017, ενώ είναι στην πρώτη θέση, τα 10 τελευταία χρόνια, στο σύστημα φιλικού διακανονισμού, με μέσο χρόνο πληρωμής αποζημίωσης τις 3,1 ημέρες, το 2016, με στόχο το διάστημα αυτό να περιοριστεί στις 2,34 ημέρες το 2017.

Σε ό,τι αφορά το 2016, τα έσοδα από ασφάλιστρα αυξήθηκαν τα 2,51% στα 52,9 εκατ ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 11,310 εκατ ευρώ  έναντι 7,315 εκατ του προηγουμένου έτους. Η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,03ευρώ/μετοχή. Επίσης, σημειώνεται ότι οι επενδύσεις της Εταιρείας αυξήθηκαν και ανήλθαν σε 150 εκατ, ενώ τα αποθεματικά διαμορφώθηκαν σε 96,94 εκατ ευρώ.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη της τρέχουσας εταιρικής χρήσης ο κ. Βοτσαρίδης δήλωσε ότι η παραγωγή ασφαλίστρων κινείται ανοδικά.