Skip to main content

ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το κλίμα το Μάιο λόγω βιομηχανίας

Στις 89,7 μονάδες υποχώρησε το Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, από 90,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Στις 89,7 μονάδες υποχώρησε το Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, από 90,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Η επίδοση ήταν μάλιστα χαμηλότερη και έναντι της αντίστοιχης περυσινής (92 µονάδες).

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή είναι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, αποτέλεσμα κυρίως της ενίσχυσης της απαισιοδοξίας στον τομέα της Βιομηχανίας, καθώς στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται σταθερότητα ή μικρή βελτίωση.

Αλλά και στην πλευρά των καταναλωτών, ανακόπτεται η πτωτική πορεία της καταναλωτικής εµπιστοσύνης μετά από 4 μήνες συνεχόμενης επιδείνωσης.

Η προοπτική ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του εφαρμοζόμενου προγράμματος, φαίνεται να αντανακλάται στις προσδοκίες των περισσότερων ως γεγονός υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, που αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές συνέπειες που φέρουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό
και φορολογικό σύστημα.

Σε μια άλλη ανάγνωση, μπορεί να θεωρηθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικής επίδρασης των μέτρων αυτών είχε ήδη προεξοφληθεί κατά τους προηγούμενους μήνες, παρόλο που αυτά δεν είχαν οριστικοποιηθεί και εφαρμοστεί. Ταυτόχρονα η αναμενόμενη εκταμίευση μέρους της δόσης και δρομολόγηση αποπληρωμής κάποιων οφειλών του Δημοσίου φαίνεται να αποτιμάται επίσης θετικά από την επιχειρηματική κοινότητα.

Αναλυτικότερα:

-στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένησαν σημαντικά, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα διαμορφώθηκε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκαν ήπια.

-στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης αμβλύνονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αλλάζουν τάση και γίνονται θετικές.

-στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται ελαφρά, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με τον δείκτη των αποθεμάτων να παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητος.

-στις Κατασκευές, η βελτίωση των προσδοκιών οφείλεται στις καλύτερες προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα, αφού ο δείκτης για το προβλεπόμενο επίπεδο εργασιών δεν μεταβλήθηκε.

-στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, η ανάκαμψη του δείκτη προέρχεται αφενός από τη βελτίωση στην πρόθεση για αποταμίευση, αφετέρου από τις λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, με τις προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο 12μηνο και την οικονομική κατάσταση της χώρας να επιδεινώνονται.

Ε.Ε-Ευρωζώνη: Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται εκ νέου σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Τον Μάιο, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται εκ νέου, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, με το σχετικό δείκτη να κερδίζει αντίστοιχα +0,5 και +0,7 μονάδες και να διαμορφώνεται στις 105,7 και τις 104,7 μονάδες, πάνω από τα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του.

Αναλυτικότερα στην Ευρωζώνη, η άνοδος του δείκτη εκπορεύεται από την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (κατά +2,3 μον.), αλλά και τη βελτίωση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο (+1,9) και στον τομέα των Κατασκευών (+1,7). Το κλίμα στη Βιομηχανία παραμένει σταθερό, ενώ στις Υπηρεσίες καταγράφει οριακή πτώση (-0,4). Στο επίπεδο των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών, το κλίμα βελτιώνεται στην Γαλλία (+1,5) και οριακά στην Γερμανία (+0,4), ενώ χειροτερεύει ελαφρά στην Ισπανία (-0,4) και παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητο σε Ιταλία (+0,3) και Ολλανδία (-0,1).

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα ερευνών οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.