Skip to main content

ΙΟΒΕ: Προβλέπει αύξηση των βιομηχανικών επενδύσεων κατά 18,8%

Η παραπάνω πρόβλεψη είναι αρκετά ηπιότερη από την προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος, η οποία προέβλεπε 35% αύξηση.

Αύξηση των βιομηχανικών επενδύσεων κατά 18,8% το 2017 προβλέπει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με τα ευρήματα της τριμηνιαίας έρευνας Μαρτίου - Απριλίου.

Η παραπάνω πρόβλεψη είναι αρκετά ηπιότερη από αυτή της έρευνας Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2016, η οποία προέβλεπε 35% αύξηση.

Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους, η άνοδος εκπορεύεται από την αναμενόμενη διεύρυνση των επενδύσεων στα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός κατά 22,3%, καθώς και στα Χημικά (21,1%) και τα Μη Μεταλλικά Ορυκτά (24,3%).

Στον αντίποδα, στον κλάδο Ένδυσης-Υπόδησης δεν αναμένεται μεταβολή των επενδυτικών δαπανών, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους και συγκεκριμένα στην Κλωστοϋφαντουργία και τις λοιπές βιομηχανίες, οι πρόσφατες εκτιμήσεις καταλήγουν σε μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 18% και 20%, αντίστοιχα.

Σε σχέση με το 2016, η νέα εκτίμηση αναφέρει ότι οι επενδυτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 3,5% έναντι της αρχικής πρόβλεψης περί κάμψης 5%. Από τις βασικές βιομηχανίες, στον κλάδο Μη Μεταλλικών Ορυκτών και τα Χημικά σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 5% και 9%, αντίστοιχα.

Αντίθετα, πτώση της τάξης του 7,5% καταγράφηκε στις εκτιμήσεις των επενδύσεων στα Τρόφιμα-Ποτά-Καπνός, επίδοση που λόγω της σχετικής σημασίας του κλάδου επηρεάζει τελικά και το σύνολο της βιομηχανίας. Στους λοιπούς βιομηχανικούς κλάδους, η επενδυτική δαπάνη εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 18,2%.

Τέλος, η οριστική εκτίμηση για τη μεταβολή της επενδυτικής δαπάνης, κατά τη διάρκεια του 2015, διαμορφώθηκε στο -5%.