Skip to main content

ΙΟΒΕ: Στο 1,5% ή ελαφρώς μικρότερη η ανάπτυξη το 2017

H ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, κάμπτει την αβεβαιότητα της περιόδου που προηγήθηκε, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Κοντά στο 1,5% ή λίγο χαμηλότερα διατηρεί την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2017, το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνει το Ίδρυμα, η ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, κάμπτει την αβεβαιότητα της περιόδου που προηγήθηκε, ενώ σε συνδυασμό με τον επαναπροσδιορισμό των όρων εξυπηρέτησης του δανείο του EFSF και ενδεχόμενη έγκριση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ, αναμένεται ότι θα ενισχυθεί σταδιακά η διεθνής εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας.

Ωστόσο, το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι υπό τις αναμενόμενες επιδράσεις παραγόντων οι οποίοι επηρεάζουν τις συνιστώσες του ΑΕΠ, δεν μεταβάλλει η πρόβλεψη που είχε κάνει για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2017 της τάξης 1,5%, ενδεχομένως και ελαφρώς μικρότερο.

Επιπλέον, το Ίδρυμα εκτιμά ότι η εξασθένιση της ανεργίας θα είναι μικρότερη από ό,τι το 2016, λόγω αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών και μεγαλύτερης φορολογίας, ενώ τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο της α' αξιολόγησης λειτουργούν ανασχετικά για την ιδιωτική κατανάλωση, προκαλώντας περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος, κυρίως λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Ακόμα, οι εκτιμήσεις για την οικονομία του ΙΟΕΒΕ αναφέρουν:

- Συνεκτιμώντας τους ποικίλους παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις επενδύσεις, η πρόβλεψη για τη διεύρυνσή τους φέτος διαμορφώνεται σε 13 με 15%.

- Η διεύρυνση των εξαγωγών αγαθών, εξαιρουμένων πετρελαιοειδών και πλοίων, αλλά πρωτίστως η υψηλότερη ζήτηση για εγχωρίως παραγόμενες υπηρεσίες, μεταφορικές και λοιπές, θα οδηγήσει το σύνολο των εξαγωγών σε άνοδο, με ταχύτητα περίπου 5,5%.

- Σε πτωτική τροχιά η ανεργία στην αρχή του τρέχοντος έτους, μικρότερης έκτασης, όμως αναμένεται η φετινή μείωση από ό,τι πέρυσι και θα φτάσει στο 22,2%.