Skip to main content

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να κερδίσουν νεαρούς ψηφοφόρους

Τουλάχιστον 20 από τους υποψηφίους του κόμματος σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, είναι άτομα νεαρής ηλικίας, επιχειρώντας μία ουσιαστική αλλαγή.

Ο 35χρονος Κόλιν Όλρεντ πρώην παίκτης του αμερικανικού φούτμπολ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για το Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας σε 20 και πλέον σπουδαστές-εθελοντές, στον δεύτερο όροφο ενός εστιατορίου στο Ντάλας. Ο ίδιος, απευθυνόμενος στους νεαρούς υποστηρικτές του, αναγνώρισε ότι κάνουν περισσότερα από το να τρώνε τοστ με αβοκάντο και ν’ ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Οι άνθρωποι νομίζουν ότι κάνετε μόνο παράπονα κι αναρτήσεις στο Twitter. Ωστόσο, εσείς είστε η ζωντανή απόδειξη ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Είστε η καλύτερη ομάδα του κόμματος,” είπε ο Όλρεντ, σύμφωνα με το "Politico.”

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Όλρεντ, είναι ένας από τους νεότερους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος για την Βουλή των Αντιπροσώπων στο Χιούστον, ενώ στοχεύει να εμπνεύσει και να προσελκύσει έναν μεγάλο αριθμό ψήφων από τους σημερινούς 18άρηδες (millennial voters) στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Από την άλλη μεριά, τα ποσοστά των νέων ανθρώπων που ψηφίζουν σημειώνουν μείωση, επίσημα.

Ωστόσο, το Δημοκρατικό Κόμμα στοχεύει πολιτικά στην προσέλκυση νέων ψηφοφόρων, καθώς τουλάχιστον 20 από τους υποψηφίους του σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες, είναι άτομα νεαρής ηλικίας, επιχειρώντας μία τάση ουσιαστικής αλλαγής, στα ηλικιακά δεδομένα τόσο των ψηφοφόρων, όσο και των υποψηφίων.

"Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιον προεκλογικό αγώνα που να προσεγγίζει τον αριθμό των σημερινών νεαρών σε ηλικία υποψηφίων,” δήλωσε ο Ίαν Ρούσελ που είναι σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ έχει διατελέσει αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής στην Επιτροπή Προεκλογικού Αγώνα των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. "Είναι αξιοσημείωτο, ότι οι νεαροί υποψήφιοι έχουν μία καλή πιθανότητα νίκης, ενώ συγκεντρώνουν χρήματα και διεξάγουν επαγγελματικές προεκλογικές εκστρατείες,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κατά την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, στην σύνθεση του 115ου Κογκρέσου των ΗΠΑ, η μέση ηλικία των μελών είναι τα 58 έτη για την Βουλή των Αντιπροσώπων και περίπου τα 62 έτη για την Γερουσία. Πρόκειται για μία σύνθεση από τις ηλικιακά γηραιότερες για το Κογκρέσο κατά την πρόσφατη πολιτική ιστορία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας αναφοράς που συνέταξε η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.

Το νεότερο σε ηλικία μέλος του Κογκρέσου είναι η Ελίζ Στέφανικ που εκλέγεται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη Νέα Υόρκη για την Βουλή των Αντιπροσώπων και η οποία γίνεται 34 ετών τον Ιούλιο. Η ίδια, ήταν 30 ετών όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά. Δεν υπάρχει κάποια γυναίκα που να έχει εκλεγεί στο Κογκρέσο σε ηλικία 20 ετών.

Ωστόσο, η Σάρα Γιάκομπς στη Νότια Καλιφόρνια και η Έϊμπι Φινκενάουερ στην Ανατολική Αϊόβα, που είναι λίγο μεγαλύτερες από την ηλικία των 20 ετών διεκδικούν μία νίκη για το Δημοκρατικό Κόμμα, σε εκλογικά ανταγωνιστικές περιφέρειες.

Από την άλλη μεριά, η 31 ετών Λάουρεν Άντεργουντ στην πολιτεία του Ιλινόις, αλλά και η 35χρονη Άφταμπ Πούρεβαλ έχουν κερδίσει τους προκριματικούς και θα διεκδικήσουν την εκλογή τους για τους Ρεπουμπλικάνους, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

"Στην διάρκεια της περίπου δεκαετούς καριέρας μου στην πραγματοποίηση δημοσκοπήσεων δεν είχα σχεδόν ποτέ πελάτες που να ήταν νεότεροι από εμένα. Τώρα έχω αρκετούς σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο 37χρονος σύμβουλος των Δημοκρατικών, Ζακ ΜακΚρέιρι. "Την περίοδο αυτή, είναι πολιτικά ενστικτώδες να δει κανείς την αντίθεση με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κι έτσι, οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος στους προκριματικούς κύκλους ψηφίζουν νεαρές γυναίκες. Οι νέοι υποψήφιοι είναι δύσκολοι στόχοι, καθώς δεν έχουν πίσω τους πολιτικές καριέρες δεκαετιών,” τόνισε ο ίδιος.

Ο 33χρονος Δημοκρατικός και πρώην πεζοναύτης Κόνορ Λάμπ, που κέρδισε σε μία ειδική εκλογή τον Μάρτιο, τον 60χρονο Ρεπουμπλικάνο Ρικ Σακόν στην Δυτική Πενσιλβάνια. "Με τους νέους, το πλεονέκτημα είναι ότι δεν αποτελούν τμήμα του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος. Έτσι, προκαλείται ανησυχία ότι οι σημερινοί εκλεγμένοι εκπρόσωποι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους. Οι ψηφοφόροι από την πλευρά τους, αναζητούν κάποιον που να είναι διαφορετικός, δεν είναι μέρος του συστήματος και μπορεί να φέρει νέες ιδέες στο τραπέζι,” δήλωσε ο Μάικ Ντιβέινι, σύμβουλος των Ρεπουμπλικάνων που δραστηριοποιείται στην Πενσιλβάνια.

Η πολιτική πορεία του Όλρεντ τον οδήγησε από την ομάδα των Τιτάνων του Τενεσί, στη νομική σχολή, αλλά και την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ οι νέοι υποψήφιοι δηλώνουν ότι οι τελευταίες εκλογές τους έμαθαν να μην φοβούνται να παίρνουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες στην πολιτική αρένα.

"Είναι λάθος για εμάς να υποκρινόμαστε ότι θα είναι μία μάχη βιογραφικών. Είδαμε το 2016, ότι αυτό δεν είναι το θέμα. Υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούν να εμπνεύσουν τους ανθρώπους, από την εμπειρία χρόνων που έχει κάποιος σε μία δουλειά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλρεντ.

Στο Τέξας, η ιστορία της πολιτικής υποψηφιότητας του Όλρεντ φαίνεται ν’ άρχισε με έλλειμμα των παραδοσιακών οικονομικών πόρων που στηρίζουν τις προεκλογικές εκστρατείες, καθώς ο ίδιος βρίσκονταν πίσω οικονομικά για ένα έτος, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Όλρεντ δεν είχε έστω και μία τηλεοπτική διαφήμιση, πριν εκλεγεί πρώτος στον πρώτο γύρο των προκριματικών του Μαρτίου.

Ο ίδιος, συνέδεσε την ζωή του με το φούτμπολ από τα μαθητικά του χρόνια, ενώ τον ανέθρεψε η μητέρα του, για να εξελιχθεί στην συνέχεια, σ’ έναν δικηγόρο πολιτικών δικαιωμάτων. "Η προσωπική του αυτή ιστορία, τον καταξιώνει να υπερκεράσει το εμπόδιο της επαγγελματικής εμπειρίας,’ αλλά και ν’ αντιμετωπίσει τις επιθέσεις σχετικά με την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΜακΓκρέιρι.

Η ουσιαστική πολιτική πρόκληση για τον Όλρεντ εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο ίδιος, όπως κι άλλοι υποψήφιοι των Δημοκρατικών θα διεκδικήσουν την εκλογή τους, σε περιφέρειες που δεν εκλεγεί Δημοκρατικοί για χρόνια.