Skip to main content

ΗΠΑ: Η Ιβάνκα Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας του FBI

Το FBI διεξάγει έρευνα για μία από τις διεθνείς επιχειρηματικές συμφωνίες που έχει υπογράψει για Βανκούβερ η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ.

Στελέχη της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του FBI διεξάγουν έρευνα για μία από τις διεθνείς επιχειρηματικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ιβάνκα Τραμπ μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων.

Το FBI διερευνά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τις διαπραγματεύσεις, αλλά και τη χρηματοδότηση γύρω από το ξενοδοχείο Trump International Hotel and Tower στο Βανκούβερ, σύμφωνα με τις πηγές. Πρόκειται για έναν πρώην κι έναν εν ενεργεία αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Η διεξαγωγή της έρευνας αυτής, μπορεί ν’ αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθεια της Ιβάνκα ν’ αποκτήσει μία κανονική άδεια διαχείρισης διαβαθμισμένων πληροφοριών, υπό το πλαίσιο του ρόλου της, ως συμβούλου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η έρευνα που διεξάγεται από το FBI, αποτελεί μία συνηθισμένη διαδικασία, καθώς ο έλεγχος προηγούμενων διεθνών επιχειρηματικών συμφωνιών εντάσσεται στο πλαίσιο της. Από την άλλη μεριά, η πολυπλοκότητα των επιχειρηματικών συμφωνιών που έχει υπογράψει ο όμιλος επιχειρήσεων Τραμπ, με την συχνή εμπλοκή διεθνών χρηματοδοτήσεων, αλλά κι αγοραστών, αποτελεί μία πραγματική πρόκληση για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών των ΗΠΑ.

Το FBI εξετάζει με προσοχή στις διεθνείς εμπορικές δραστηριότητες και συμφωνίες που είχαν τόσο η Ιβάνκα, όσο κι ο σύζυγος της, Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς γίνεται προσπάθεια να εξαχθούν συμπεράσματα για το αν κάποια από τις συμφωνίες αυτές, θα μπορούσε να τους καταστήσει ευάλωτους στην άσκηση πιέσεων από ξένες κυβερνήσεις. Μεταξύ αυτών και η Κίνα, δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος.

Η αναφερόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στο Βανκούβερ, υλοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2017, μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ. Ωστόσο, το κτίριο δεν ανήκει στις επιχειρήσεις του Τραμπ, ενώ όπως συμβαίνει και με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου, υπάρχουν έσοδα από τον εργολάβο του κτιρίου Τζου Κιμ Τια, που είναι μέλος μίας από τις πλουσιότερες οικογένειες στην Σιγκαπούρη κι έχει αναλάβει την οικοδομική εταιρία της οικογένειας, με έδρα τον Καναδά (Holborn Group).

Η φορολογική δήλωση του προέδρου Τραμπ (κατατέθηκε τον Ιούνιο) γνωστοποιεί ότι οι επιχειρήσεις του (Trump Organization) είχαν έσοδα περισσότερα των 5 εκατομμυρίων δολαρίων από δικαιώματα εκμετάλλευσης και 21.500 δολαρίων από την διαχείριση των αναφερόμενων περιουσιακών στοιχείων στο Βανκούβερ.

Πρόκειται για επιχειρηματική δραστηριότητα οικονομικού ύψους 360 εκατομμυρίων δολαρίων, που διαθέτει 147 δωμάτια φιλοξενίας, αλλά και 217 πολυτελή διαμερίσματα που προσέλκυσαν αμέσως το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών.

Στην περίπτωση του Βανκούβερ, δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς γιατί το FBI διεξάγει έρευνα για την αναφερόμενη συμφωνία. Το σημείο ενδιαφέροντος ενδέχεται να βρίσκεται στο γεγονός της χρονικής περιόδου που υλοποιήθηκε η συμφωνία, αμέσως μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ. Ένα δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος, αποτελεί η ροή των χρημάτων από τον εργολάβο ή τους ξένους αγοραστές για τα διαμερίσματα.

Από την στιγμή που ο Κούσνερ ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου στον Λευκό Οίκο, αξιωματούχοι ξένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας συζήτησαν τρόπους εκμετάλλευσης των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, προκειμένου να τον χειραγωγήσουν, υποστήριξε με δημοσίευμα της, η εφημερίδα "The Washington Post.”

"To CNN κάνει λάθος για οποιοδήποτε εμπόδιο, ανησυχία ή σημείο ενδιαφέροντος ή άλλο πρόβλημα σε σχέση με την κυρία Τραμπ ή την αίτηση της για την άδεια διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών. Δεν υπάρχει κάτι στη νέα πολιτική του Λευκού Οίκου που έχει αλλάξει για την κυρία Τραμπ και για τα καθήκοντα που είχε από την ένταξή της στην κυβέρνηση,” δήλωσε ο Πίτερ Μιριτζάνιαν, εκπρόσωπος της Ιβάνκα Τραμπ.

Ο Άλαν Γκάρτεν εκτελεστικός αντιπρόεδρος και νομικός σύμβουλος των επιχειρήσεων Τραμπ, δήλωσε: "Ο ρόλος της εταιρίας ήταν και είναι περιορισμένος στην χορήγηση άδειας για την εκμετάλλευση της εμπορικής ταυτότητάς της, αλλά και στην διαχείριση του ξενοδοχείου. Συνεπώς, η εταιρία δεν είχε κάποιο ρόλο στην χρηματοδότηση της κατασκευής ή στην πώληση των διαμερισμάτων.”

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρέιτζ Σάχ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την άδεια της Ιβάνκα Τραμπ σε διαβαθμισμένες πληροφορίες. Παρόμοια στάση τήρησε το FBI, ενώ η εταιρία Holborn Group δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα για σχολιασμό των εξελίξεων.

Για την οικογένεια Τραμπ, η υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών αποτελεί οικογενειακό ζήτημα. Ο εργολάβος από την Μαλαισία στο Βανκούβερ συνδέθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αλλά η Ιβάνκα είχε καθοριστικό ρόλο για την ενεργοποίηση της συμφωνίας το 2013, δύο χρόνια πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Τζου Κιμ Τια ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για μία συνάντηση στον Πύργο Τραμπ, ενώ στην αίθουσα συνεδριάσεων καταρτίστηκε το πλαίσιο της συμφωνίας για την επιχειρηματική συνεργασία των δύο πλευρών.

Από την άλλη μεριά, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ιβάνκα βρίσκονται στο πεδίο έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ, ο ίδιος, διερευνά τις επιχειρηματικές σχέσεις του συζύγου της, με επιχειρηματίες εκτός των ΗΠΑ. Ο Κούσνερ δεν μπόρεσε ν’ αποκτήσει μία πλήρη άδεια διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, η έρευνα του Μάλερ για τις δραστηριότητες του. Η προσωρινή άδεια διαχείρισης διαβαθμισμένου υλικού που είχε, υποβαθμίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το επίπεδο "άκρως απόρρητο” σε "απόρρητο.”

Με δεδομένο ότι η Ιβάνκα κι ο Τζάρεντ είναι σύζυγοι, υπάρχουν προβληματισμοί για το ενδεχόμενο, η έρευνα ασφάλειας για τον έναν από τους δύο, ν’ αποκλείσει τελικά και τους δύο από την απόκτηση μιας πλήρους άδειας για την διαχείριση απόρρητων πληροφοριών, σύμφωνα με δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου.

Παράλληλα, κάθε στοιχείο που εντοπίζεται από την έρευνα ασφάλειας και είναι σχετικό με την έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ, διαβιβάζεται άμεσα στον ειδικό ανακριτή, όπως δήλωσε πηγή που έχει γνώση των εξελίξεων.

Μέχρι σήμερα, η Ιβάνκα που είναι ένας από τους ανθρώπους που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο Τραμπ δεν έχει κληθεί να καταθέσει για την έρευνα που διεξάγεται αναφορικά με την Ρωσία. Δεν έχει κληθεί να καταθέσει στο Κογκρέσο, ενώ όπως δήλωσε στο NBC δεν έχει καταθέσει και στον ειδικό ανακριτή. "Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν υπήρξε συνωμοσία. Δεν υπήρξε συνωμοσία. Πιστεύουμε πως ο Μάλερ θα κάνει την δουλειά του και θα φτάσει στο ίδιο συμπέρασμα,” δήλωσε η Ιβάνκα, αυτή την εβδομάδα στο NBC News.

Η διεξαγωγή έρευνας για την αναφερόμενη παραπάνω επιχειρηματική συμφωνία στο Βανκούβερ, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το αρνητικό πολιτικό κλίμα στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, πέρα από το "ρήγμα” στις σχέσεις του Κούσνερ με τον προσωπάρχη Τζον Κέλι. Η είδηση για την επικείμενη αποχώρηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ είναι επίσης, δηλωτική του κλίματος πολιτικής έντασης εντός του στενού πυρήνα των συνεργατών του προέδρου Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

Σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο, αναμένεται ότι η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, όσο πλησιάζουμε προς τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου, κάθε φορά που θα δημοσιοποιούνται στοιχεία από τις έρευνες του FBI ή του ειδικού ανακριτή Μάλερ, γύρω από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ ή την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Είναι ενδεικτικό ότι η έναρξη της δίκης του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ έχει προσδιοριστεί για την 17η Σεπτεμβρίου του 2018, στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ ο πρώην συνεργάτης του Ρικ Γκέιτς, έχει επιλέξει να συνεργαστεί με τις αρχές καταθέτοντας στοιχεία.

Από την άλλη μεριά, πληροφορίες από την Ουάσινγκτον έφεραν τον Κούσνερ να θέτει θέματα για την προσπάθεια προεδρικής επανεκλογής του πεθερού του, το 2020. Έτσι, θεωρείται ενδεχόμενο ν’ αποχωρήσει κι ο ίδιος από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να έχει έναν πρωταγωνιστικό συμβουλευτικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.