Skip to main content

ΗΠΑ: Ο Πατάκι αποχώρησε από την κούρσα των Ρεπουμπλικάνων

Ο συντηρητικός υποψήφιος και πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, αποχωρώντας από την κούρσα για το χρίσμα, δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει τον Τράμπ.

Ο πρώην κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, o 70χρονος Τζόρτζ Πατάκι, αποσύρθηκε χθες από την κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ενώ η αποψινή βραδιά αποτελεί το τέλος της πορείας μου για τον Λευκό Οίκο, καθώς αναστέλλω την καμπάνια μου για πρόεδρος, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να εκλέξουμε τον σωστό άνθρωπο, κάποιον που θα μας ενώσει», δήλωσε ο Πατάκι, ο οποίος σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos ήρθε τελευταίος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων ανάμεσα σε όλους τους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Εκτιμάται ότι η παραίτησή του δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κούρσα του κόμματος γενικά, καθώς παραμένουν 12 υποψήφιοι με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ να ηγείται στις δημοσκοπήσεις, πριν αρχίσουν οι αναμετρήσεις στην Άιοβα την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Πατάκι, που είχε εκλεγεί κυβερνήτης τρεις φορές και δεν είχε κανένα αξίωμα για δέκα χρόνια σχεδόν, αντιπροσώπευε ήπιες θέσεις σε σχέση με τους υπολοίπους συντηρητικούς υποψηφίους και ως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης - μεταξύ των πολιτειών που κλείνει συνήθως προς το Δημοκρατικό Κόμμα - υποστήριζε το δικαίωμα στην άμβλωση και είχε υπογράψει αυστηρά μέτρα ελέγχου όπλων.

Όταν μπήκε στον αγώνα τον Μάιο, έκανε έκκληση για απλούστερο φορολογικό κώδικα και υποσχέθηκε ότι θα αναιρέσει το πρόγραμμα υγείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Πατάκι έχει δεσμευτεί να μην υποστηρίξει τον Τραμπ αν κερδίσει το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων, λέγοντας ότι ο μεγιστάνας ακινήτων είναι ακατάλληλος για πρόεδρος των ΗΠΑ.