Skip to main content

ΗΠΑ: Προβάδισμα της Κλίντον στη Φλόριντα δείχνει δημοσκόπηση

Η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται σε δημοσκόπηση στην κρίσιμη Πολιτεία της Φλόριντα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos και του Reuters.

Λίγες ώρες πριν το πρώτο κρίσιμο ντιμπέιτ μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, η υποψήφια των Δημοκρατικών προηγείται σε δημοσκόπηση στην κρίσιμη Πολιτεία της Φλόριντα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Reuters.

Αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, η Κλίντον θα προηγείτο του Τραμπ στο Εκλεκτορικό Κολέγιο με 259 ψήφους έναντι 191 και θα είχε 88% πιθανότητες να φτάσει στους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «States of the Nation»

Η έρευνα αυτή βασίζεται σε εβδομαδιαίες, διαδικτυακές δημοσκοπήσεις στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 15.000 Αμερικανοί και υπολογίζει τον αριθμό των εκλεκτόρων ανά Πολιτεία.

Το αποτέλεσμα δείχνει σημαντική άνοδο για την Κλίντον μετά από πολλές εβδομάδες. Στην προηγούμενη έρευνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε πιθανότητες 61% να εκλεγεί με διαφορά 14 ψήφων στο Εκλεκτορικό Κολέγιο. Την διαφορά κάνει πλέον η Φλόριντα με τους 29 εκλέκτορές της που, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, πηγαίνουν στην Κλίντον.

Σε επίπεδο ποσοστών, η Κλίντον συγκεντρώνει στη Φλόριντα 49% έναντι 45% του Τραμπ.

Ο εκκεντρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος χάνει έδαφος και στο Νέο Μεξικό, όπου συγκεντρώνει ποσοστό 38% έναντι 47% για την Κλίντον. Στο Κολοράντο και τη Νεβάδα, που τις θεωρούσε «σίγουρες», τώρα φαίνεται ότι θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος. Αυτές οι Πολιτείες όλες μαζί δίνουν 20 εκλέκτορες.

Από την άλλη, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ποσοστά της Κλίντον υποχωρούν στο Ορεγκον και το Γουισκόνσιν (17 εκλέκτορες και οι δύο μαζί) όπου είναι αδύνατον να γίνει ακριβής πρόβλεψη για το αποτέλεσμα.

Εκτιμάται ότι την πρώτη τηλεμαχία θα παρακολουθήσουν 100 εκατομμύρια τηλεθεατές. Δεν είναι βέβαιο ωστόσο ότι το υψηλό ενδιαφέρον των τηλεθεατών θα μεταφραστεί και σε μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, η υψηλή συμμετοχή θα ευνοούσε την Κλίντον.