Skip to main content

ΥΠΑΠΕΝ: Εισφορά για την προώθηση του ελληνικού κρέατος

Με απόφαση του αναπλ. υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Β. Αποστόλου κηρύσσεται ως δεσμευτική η απόφαση της ΕΔΟΚ σχετικά με τον καθορισμό εισφοράς.

Με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου κηρύσσεται ως δεσμευτική η απόφαση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ)  σχετικά με τον καθορισμό εισφοράς στα μέλη της.

Η εν λόγω εισφορά αρχικά θα καταβάλλεται από τους κτηνοτρόφους κατά ένα ποσό που θα υπολογίζεται ανά τόνο κρέατος σφάγιων ζώων που σφάζονται στην Ελλάδα. Όταν πρόκειται για ζώντα ζώα, θα γίνεται κατά την πώληση αναγωγή του βάρους τους σε σφάγιο σύμφωνα με τις ζωοτεχνικές παραδοχές.

Ανά είδος κρέατος η εισφορά ορίστηκε ως εξής:

  • Αιγοπρόβατα, εισφορά 3 € /τόνο κρέατος
  • Χοιρινά, εισφορά 0,5 € /τόνο κρέατος
  • Βοοειδή (ζώα κρεατοπαραγωγής),  εισφορά 1 € /τόνο κρέατος
  • Βοοειδή (ζώα γαλακτοπαραγωγής), εισφορά 3 € /τόνο κρέατος
  • Κοτόπουλα, εισφορά 0,3 € /τόνο κρέατος

Το ποσό της εισφοράς θα αναγράφεται υποχρεωτικά επί του τιμολογίου πώλησης κρέατος η ζώντος ζώου από τον παραγωγό και θα παρακρατείται από τον έμπορο ο οποίος θα το αποδίδει συγκεντρωτικά κάθε μήνα υπέρ της ΕΔΟΚ σε σχετικό τραπεζικό λογαριασμό.

«Αποδεχθήκαμε την πρόταση και απόφαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος προκειμένου να συγκεντρώνονται κατ΄ έτος τα απαραίτητα κονδύλια που θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθούν οργανωμένες και συντονισμένες ενέργειες για την προώθηση του ελληνικού κρέατος τόσο στην Ελλάδα όσο και σε τρίτες χώρες. Εκτιμούμε ότι, με μια σωστή διαχείριση και υπό αυστηρό έλεγχο, τα πολύ μικρά ποσά που θα καταβάλλουν ως εισφορά οι παραγωγοί θα «πιάσουν τόπο» και θα τους επιστραφούν στο πολλαπλάσιο από την αύξηση της ζήτησης και της αξίας των προϊόντων τους», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.