Skip to main content

Υπεγράφη στις Πρέσπες η ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό

Τη τελική συμφωνία για την επίλυση των διαφορών υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ και ο ειδικός διαπραγματευτής Νίμιτς

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα υπεγράφη στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες η ιστορική συμφωνία για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Την τελική συμφωνία για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Η σημερινή συμφωνία βάζει τα θεμέλια για μια νέα εποχή στα Βαλκάνια», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρα, κατά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Βρισκόμαστε εδώ για να απευθυνθούμε στους λαούς των Βαλκανίων, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί από τον σοβινισμό, τις καθάρσεις, τις αλλαγές συνόρων, την κυριαρχία του φόβου».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα βήμα γενναίο, ιστορικό και αναγκαίο για τις δύο χώρες.

«Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών» έσπευσε να προσθέσει ενώ σημείωσε πως στην αρχή κανείς δεν πίστευε ότι θα επιτευχθεί η λύση. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο μέλλον της συμφωνίας επισημαίνοντας ότι έχουμε προκλήσεις μπροστά μας μα και πως είναι ιστορικό χρέος των δύο χωρών το βήμα αυτό να μην μείνει μετέωρο. 

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, ότι οι λαοί θα αποτελέσουν παράδειγμα συμφιλίωσης σε μία περίοδο αστάθειας και συγκρούσεων. Όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, παραδείγματα αποτίναξης του μίσους» κατέληξε.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ξεκίνησε την ομιλία του παραθέτοντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη για το θάρρος και την τόλμη. «Ο Αριστοτέλης είπε πως το κουράγιο και η πίστη μετακινεί βουνά. Εμείς πράγματι μετακινήσαμε βουνά», τόνισε φανερά ικανοποιημένος.

«Οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι», υπογράμμισε ακόμα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Ανέφερε ότι «η λύση δεν ήταν εύκολη, ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε πολύ».

Όπως σημείωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, «οι πολίτες επιθυμούν την ειρήνη. Η ευρωπαϊκή αντίληψη εκπροσωπεί μια ανθρωπιστική αξία, η οποία είναι δημοκρατική και εναντίον του λαϊκισμού.  Η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για μια καλύτερη συνεργασία. Οι δύο χώρες να φύγουν από το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον».

Για δίκαιη και έντιμη συμφωνία έκανε λόγο ο Μάθιου Νιμιτς σε σύντομη παρέμβασή του. Όπως είπε, «η επίλυση του προβλήματος απαίτησε θάρρος, προσπάθεια και όραμα. Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν αυτά τα χαρακτηριστικά».  

Πριν την έναρξη της τελετής, εορτάστηκαν τα γενέθλια του Μάθιου Νίμιτς ο οποίος σήμερα κλείνει τα 78 του χρόνια.

«Είπα στην οικογένεια μου οτι φέτος στα γενέθλια μου δεν θέλω δώρο. Θα μου κάνουν ένα μεγάλο δώρο δύο πρωθυπουργοι», σημείωσε χαριτολογώντας.

Νωρίτερα όταν οι δυο πρωθυπουργοί έφτασαν μαζί στο σημείο της τελετής καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Μετά τη λήξη της τελετής, οι πρωθυπουργοί, ΥΠΕΞ και μικρές αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα επιβιβαστούν σε σκάφος και θα μεταβούν στο Οτέσοβο όπου θα ακολουθήσει γεύμα.

Δήλωση Κοτζιά

«Κάθε δύσκολη περίοδος της ιστορίας εχει διαφορετικές απόψεις. Εμείς έχουμε μελετήσει και προχωρούμε, εκείνοι έχουν μείνει στην προπαγάνδα που ακούγεται από τους εθνοκάπηλους. Εμείς είμαστε πατριώτες και υπερασπιζόμαστε το μέλλον της χώρας», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά την υπογραφή της τελετής σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πισοδέρι.

«Κάποιοι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα φυλακισμένη στην ιστορία και μάλιστα την παραποιημενη ιστορία», συμπλήρωσε.