Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χορεύοντας στα υπαίθρια πάρτι των Compañía Loca (video)

Στον Λευκό Πύργο, τη Νέα Παραλία και κάθε ανοικτή γωνιά της πόλης, οι Compañia Loca στήνουν ηχεία και χορεύουν λάτιν γιορτάζοντας το καλοκαίρι.

Ο χορός, από τη φύση του, είναι κάτι το αυθόρμητο. Μια σειρά κινήσεων που απλά προκύπτουν για να εκφράσουν συναισθήματα και την ανάγκη του σώματος να ψυχαγωγήσει τον νου. Όπως από μόνα τους τα γόνατα λυγίζουν ακολουθώντας έναν ρυθμό, έτσι και οι Compañía Loca, μια παρέα τόσο τρελή όσο το όνομά της, ξεκίνησε πριν από πέντε περίπου χρόνια να διοργανώνει τα πρώτα της λάτιν πάρτι, σε διάφορες γωνιές της Θεσσαλονίκης. Από τότε μέχρι σήμερα, μετρά πάνω από 70 υπαίθρια πάρτι σε πάρκα και πλατείες και αμέτρητα ζευγαράκια που έχουν αγκαλιαστεί για να κάνουν φιγούρες και να τραβήξουν τα βλέμματα στις αυτοσχέδιες πίστες.

Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν ο Γιάννης Εσπιελίδης, η «ψυχή» της ομάδας, ξεκίνησε να διδάσκει στο Χορευτικό Συγκρότημα του δήμου Νεάπολης - Συκεών, όπου ήταν ήδη μαθητής για επτά χρόνια. Το τμήμα κινδύνευε να κλείσει καθώς δεν υπήρχαν αρκετοί μαθητές. Μόλις όμως ανέλαβε ο κ. Εσπιελίδης, ήρθαν πολλοί γνωστοί και φίλοι και η ομάδα απέκτησε πολλά νέα μέλη.

Ένα απόγευμα του Ιουλίου, κάποιος από τους μαθητές έριξε την ιδέα, να μεταφέρουν το μάθημα σε έναν ανοικτό χώρο και να διασκεδάσουν σε… κοινή θέα. Έτσι κι έγινε: «Με ένα CD Player φορητό πήγαμε στον Πύργο Τριγωνίου, περίπου 15 άτομα και χορέψαμε κάτω από τον καλοκαιρινό, νυχτερινό ουρανό, κι αυτό ήταν το πρώτο υπαίθριο πάρτι. Την επόμενη εβδομάδα, πήγαμε στην πλατεία Λευκού Πύργου», λέει ο κ. Εσπιελίδης.

Τα πάρτι καθιερώθηκαν και κάθε Τετάρτη η παρέα, που σιγά σιγά μεγάλωνε, έβγαινε έξω και χόρευε σε δημόσιους χώρους: Στον Λευκό Πύργο, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο λιμάνι, στις Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου και σε πολλά άλλα πάρκα της πόλης. Πρώτα ως «Η παρέα των φίλων», αργότερα «Compañía de los amigos», και τελικά «Compañia Loca», με διαφορετικά μέλη κάθε φορά στη διοργάνωση. Το CD Player έγινε λάπτοπ και συνοδεύτηκε από ηχοσύστημα με μεγαλύτερο ενισχυτή και μπαταρία αυτοκινήτου. Και τα 15 άτομα έγιναν εκατοντάδες, αφού στα πάρτι πια, τα οποία διοργανώνονται και ανακοινώνονται μέσω Facebook, έρχονται πάρα πολλοί χορευτές για να διασκεδάσουν και να ενωθούν με την μεγάλη παρέα. Και φυσικά, στην πίστα μπαίνουν και περαστικοί, Θεσσαλονικείς αλλά και τουρίστες, που ενθουσιάζονται απ' το θέαμα.

Για το φετινό καλοκαίρι, έχουν γίνει μέχρι στιγμής τρία πάρτι, ένα στην Odeon πλατεία και δύο κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το επόμενο πάρτι θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Αυγούστου. «Το βλέπουμε σαν κοινωνική προσφορά, αφού με αυτόν τον τρόπο διαδίδουμε τον χορό και προσφέρουμε δωρεάν διασκέδαση στο κοινό», λέει ο κ. Εσπιελίδης και προσθέτει: «Άλλωστε, οι λάτιν χοροί είναι ένας τέλειος τρόπος να κοινωνικοποιηθεί κανείς, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Γνωρίζω αρκετά ζευγάρια που έχουν γνωριστεί στα πάρτι μας και τώρα πια είναι παντρεμένοι και ευτυχισμένοι». Σύμφωνα με το savoir vivre του χορού, είθισται ο καβαλιέρος να κάνει την πρόταση, ωστόσο δεν είναι λίγες και οι φορές που η ντάμα προσκαλεί ένα ταίρι για χορό.

Ασφαλώς, ο χορός είναι πολύ ευεργετικός και προσωπικά για τον κάθε χορευτή. «Είναι μια άλλη ψυχοθεραπεία, αδειάζει το μυαλό και νομίζεις πως δεν έχεις τίποτε άλλο να σκεφτείς, την ώρα που χορεύεις», λέει ο κ. Εσπιελίδης. Ο πολύς κόσμος, ξεκινά τον χορό ως μια απλή ασχολία, ένα hobby και καταλήγει να γίνεται ο χορός το μεγάλο του πάθος, ένας τρόπος για να διασκεδάσει, να επικοινωνήσει, να ξεφύγει και τελικά να το μεταδώσει στους γύρω του δείχνοντας σε όλους πόσα χάνουν όταν… δεν χορεύουν.