Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
x

ΥΠΕΞ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι και άλλες χώρες διατύπωσαν επιφυλάξεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της κοινής δήλωσης για την Κίνα.

Δεν υπήρξε ομοφωνία των «28» για την Κίνα σε σχέδιο δήλωσης της ΕΕ, απαντούν διπλωματικές πηγές, με αφορμή το τηλεγράφημα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα «μπλόκαρε» κείμενο που επικρίνει την Κίνα για τις πρακτικές της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως θέση της Ελλάδας είναι ότι η άσκηση αντιπαραγωγικής και συχνά επιλεκτικής κριτικής έναντι συγκεκριμένων μόνο, χωρών, δεν βοηθά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη ΕE.

Τονίζουν ότι και άλλες χώρες διατύπωσαν παρόμοιες επιφυλάξεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της κοινής δήλωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι «ο τρόπος που στο σχέδιο της δήλωσης της ΕΕ διατυπωνόταν η ευρωπαϊκή θέση ουσιαστικά υπονόμευε ακόμα και την πραγματοποίηση του θεσμοθετημένου διαλόγου Ε.Ε.-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα που μετά από χρόνια και πολλές αναβολές προγραμματίζεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα. Ο διάλογος ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, άλλωστε -υπογραμμίζουν- το καταλληλότερο πλαίσιο για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ