Skip to main content

ΥΠΕΞ: Η αλβανική Βουλή διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα

«Είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας», τονίζεται.

Το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η αλβανική Βουλή για την προστασία των μειονοτήτων διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αναφέροντας ότι δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων.

«Είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας», πρόσθεσε ο κ. Γεννηματάς.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η αλβανική Βουλή ενέκρινε χθες νόμο περί προστασίας των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων.

Με 102 ψήφους υπέρ και 10 κατά σε σύνολο 140, ψηφίστηκε κατ' αρχήν χθες αργά τη νύχτα από την αλβανική Βουλή ο νόμος περί προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία.

Είναι η πρώτη φορά που η Αλβανία αποχτάει ένα νόμο για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα. Η επικύρωσή του ωστόσο αφορά έναν από τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας με την ΕΕ.

Ο νόμος αναγνωρίζει επιγραμματικά 9 εθνικές μειονότητες, από τρεις που η Αλβανία αναγνώριζε πραχτικά και παραδοσιακά στη χώρα, αλλά χωρίς κάποια νομική ρύθμιση. Πρόκειται για την εθνική ελληνική μειονότητα, τη μεγαλύτερη και περισσότερο αναγνωρισμένη, τη μειονότητα των Σκοπιανών και των Σέρβων και των Μαυροβουνίων. Ο νόμος αναγνωρίζει εθνικές μειονότητες και γλωσσικές ή πολιτιστικές μειονότητες, όπως είναι των Βλάχων, των Αιγυπτίων, των Ρομά, την εθνική μειονότητα των Βοσνίων και τελευταία τη βουλγαρική εθνική μειονότητα.