Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
x

ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ: ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ... ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κάλεσε Έλληνες και Σκοπιανούς να μοιραστούν την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας.

Σε μία άκρως προκλητική δήλωση προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτροφ, καλώντας Έλληνες και Σκοπιανούς να μοιραστούν την «πολιτιστική κληρονομιά» της Μακεδονίας.

Ο κ. Ντιμίτροφ άφησε αναπάντητα τα ερωτήματα των δημοσιογράφων που αφορούσαν την έννοια της «πολιτιστικής κληρονομιάς», κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του, Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες Ελλάδας - πΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας, ο κ. Ντιμιτρόφ φάνηκε αισιόδοξος.

«Είμαστε δύο χώρες της Ευρώπης του 21ου αιώνα που μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μοιραστεί, μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη και όταν υπό τον όρο αυτόν σημαίνουν διαφορετικά πράγματα ή θέτουν διαφορετική έμφαση» τόνισε ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων.

Πρόσθεσε δε, ότι η κατάσταση με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αλλάζει καθημερινά ενώ υποστήριξε πως τα Σκόπια κάνουν τα πάντα ώστε να επιτευχθεί ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός που θα γίνει αποδεκτός και από τις δύο πλευρές.

«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα καλύπτει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών, όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ του κράτους της «Μακεδονίας» και της περιοχής της Μακεδονίας στην Ελλάδα» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η διάκριση «θα πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να μην εμπεριέχει  ζητήματα ταυτότητας και στις δύο πλευρές».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ