Skip to main content

ΥΠΕΞ: Πρόκληση οι εορτασμοί Τουρκοκύπριων για τις βόμβες στην Τηλλυρία

Το υπουργείο αναφέρει ότι με θλίψη καταγράφει τους εορτασμούς της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας για τα 53 χρόνια από τη ρίψη βομβών ναπάλμ.

Πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στη μνήμη των πεσόντων και σε όλη την ανθρωπότητα χαρακτηρίζει το υπουργείο του ΥΠΕΞ τους εορτασμούς από πλευράς Τουρκοκύπριων των τουρκικών βομβαρδισμών της Τηλλυρίας το 1964 με βόμβες ναπάλμ (δείτε εδώ).

«Με θλίψη καταγράφουμε τους εορτασμούς της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας και μάλιστα του ίδιου του κ. Ακιντζί, για τα 53 χρόνια από την χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας. Επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας» τονίζει το ελληνικό υπουργείο.

«Όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση  και η συμμετοχή σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο,  στη μνήμη των πεσόντων  και σε όλη την ανθρωπότητα» πρόσθεσε.