Skip to main content

Υπόγειος πόλεμος μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για το πρόγραμμα

H κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο τα περίπου 19 - 20 δισ.ευρώ που θα δημιουργήσει ως «μαξιλάρι πλεονάσματος».

Κοστέλο και Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα επιτροπείας για τουλάχιστον πέντε έως δέκα χρόνια. Στην Αθήνα το γεγονός ερμηνεύεται ως ένα είδος παράτυπης «συνομωσίας» όλων των ευρωπαϊκών εποπτικών κέντρων κατά της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Κι ως τέτοιο αντιμετωπίζεται. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι χρεώνουν και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ανάλογη στάση. Και του το χρεώνουν.

Την ίδια ώρα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο τα περίπου 19 - 20 δισ.ευρώ που θα δημιουργήσει ως «μαξιλάρι πλεονάσματος», ανακοινώνοντας, από το Σεπτέμβριο και μετά, ότι δεν δέχεται να μειώσει τις συντάξεις από 1/1/2019 όπως έχει συμφωνήσει και δεν πρόκειται να συζητήσει καν επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου.

Με αυτή τη τακτική σκοπεύει να πάει σε εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2019, παίζοντας τα πάντα «όλα για όλα». Κι ευελπιστώντας ότι μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι, καθώς μέχρι τότε πολλά μπορεί να γίνουν, αφού μεσολαβεί ικανό χρονικό διάστημα.