Skip to main content

Υπογραφή κυβερνητικής συμφωνίας με ελληνικές αναφορές

Αν και οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν πριν ένα μήνα, η συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη επίσημα από τους προέδρους των CDU/CSU και SPD μόλις σήμερα

Σχεδόν έξι μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές οι επικεφαλής των τριών κομμάτων που θα σχηματίσουν την κυβέρνηση υπέγραψαν το μεσημέρι της Δευτέρας τη συμφωνία συνεργασίας. Προηγουμένως η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ και ο υπηρεσιακός πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς παρουσίασαν τα βασικά σημεία της συμφωνίας στους δημοσιογράφους. Αναφορικά με τα ευρωπαϊκά θέματα οι κυβερνητικοί εταίροι τόνισαν την αναγκαιότητα μιας μεγαλύτερης σύγκλισης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Αλλαγή στάσης στην Ευρωζώνη

Αναφερόμενη στο μέλλον της Ευρωζώνης η καγκελάριος επεσήμανε πως το ζητούμενο «τώρα που ξεπεράστηκε η ευρωκρίση, που σε όλα τα κράτη σημειώνεται ανάπτυξη της οικονομίας και της απασχόλησης» είναι η σταθεροποίηση της. Θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα μεταρρυθμίσεις ειδικά σε ό,τι αφορά την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Επιπλέον επισήμανε πως στόχος της Γερμανίας είναι η καθιέρωση ενός επενδυτικού προϋπολογισμού στην ΕΕ -για τον οποίο όμως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις των χωρών μελών της ΕΕ- όπως και νέες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Η Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει να δοθούν σύντομα απαντήσεις. Άμεσα θα ταξιδέψει μαζί με το νέο υπουργό Οικονομικών, τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σόλτς, στο Παρίσι για να συζητήσουν με τη γαλλική κυβέρνηση τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.  

Η καγκελάριος κατέστησε όμως σαφές πως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο. Κάθε κράτος μέλος φέρει μόνο του την ευθύνη για τα χρέη του. Απαντώντας σε ερώτηση αν σκέπτεται να ακολουθήσει την «άκαμπτη» στάση που τηρούσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ευρωζώνη, ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει την πολιτική σταθερότητας του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε ό,τι αφορά τη στάση του απέναντι στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, ο κ. Σόλτς ανακοίνωσε μια αλλαγή. Στόχος της Γερμανίας ως ένα οικονομικά ισχυρό κράτος θα πρέπει να είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται με «συναίνεση», όπως είπε.

Μέρκελ για ένταση στο Αιγαίο και Κυπριακό

Τέλος, ερωτηθείσα για τις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ με αφορμή την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο αλλά και την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα του ΑΟΖ της Κύπρου, η καγκελάριος κατέστησε σαφές πως προς το παρόν δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα όμως εξήρε το ρόλο της Άγκυρας σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων και διαβεβαίωσε πως η ΕΕ θα τηρήσει τη σχετική της δέσμευση για οικονομική στήριξη.

Στη συνέχεια η καγκελάριος χαιρέτισε τόσο την πρωτοβουλία της βουλγαρικής Προεδρίας για τη διατήρηση του διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας όσο και ανάλογες προσπάθειες του έλληνα πρωθυπουργού. Παρά την ένταση που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών «χαίρομαι πολύ που o Αλέξης Τσίπρας διατηρεί πολλές επαφές με την Τουρκία». Αναφερόμενη, τέλος, στο Κυπριακό η Άγγελα Μέρκελ παραδέχθηκε πως «έχουμε τεράστια προβλήματα. Χρόνια τώρα καταβάλω προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού. Δεν το έχουμε καταφέρει και σε αυτό η Τουρκία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle