Skip to main content

Υπόθεση Καρέλι: Ο ένας έδειχνε τον άλλον για το θάνατο του

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη των 13 κατηγορουμένων για το θάνατο του Ιλία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης

Τα λεγόμενα  των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις πρώτες καταθέσεις που έδωσαν στους αστυνομικούς, μετά το θάνατο του Ιλια Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας, ανέφερε μάρτυρας- αστυνομικός των Εσωτερικών Υποθέσεων στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη των 13 κατηγορουμένων για το αδίκημα της "διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου, κατά συναυτουργία" ενώ για "υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή" δικάζεται ο διευθυντής των φυλακών.

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης που ζήτησε εξαίρεση του πέμπτου μάρτυρα. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός ανέφερε ότι ήταν παρών στην προανακριτική εξέταση που έκαναν συνάδελφοι του , κρατώντας σημειώσεις από προφορικές καταθέσεις των σωφρονιστικών που είχαν υπηρεσία όταν εξέπνευσε δαρμένος ο Αλβανός Βαρυποινίτης. Ο τελευταίος μετήχθη στις φυλακές Νιγρίτας μόλις δολοφόνησε τον αρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου, όπου κρατείτο.

"Οι  δύο πρώτοι μας ενημέρωσαν για την παραλαβή του κρατουμένου ενώ είπαν ότι έκαναν σφυγμομέτρηση και τον φωτογράφησαν λέγοντας ότι ο διευθυντής τους είπε να τον προσέξουν ως κρατούμενο.Ένας είπε ότι οι περισσότεροι τον έφτυναν και τον χτυπούσαν και ότι αυτός τον χτύπησε ελαφρά στο πρόσωπο ενώ κατονόμασε συνάδελφο του λέγοντας ότι "έκανε πολλά, τον χτυπούσε με τον βραχίωνα στο στέρνο" κατέθεσε ο μάρτυρας.

"Για άλλον συνάδελφο ανέφερε ότι "τον χτυπούσε στα πόδια με βρεγμένο σεντόνι, τυλιγμένο σε κόμπους". Άλλος  εξεταζόμενος κατονόμασε δύο σωφρονιστικούς που "κατάφεραν βίαια χτυπήματα" και σημείωσε ότι κάποιοι "έλεγαν μην τον χτυπάτε μπροστά στο κεφάλι", όπως κατέθεσε ο μάρτυρας ενώπιον του δικαστήριο. Ακόμη συμπλήρωσε για τον κατηγορούμενο (με το χτύπημα στο στέρνο) ότι "ισχυρίστηκε  ότι τα χτυπήματα ήταν στο πίσω μέρος του σώματος, χαμηλά και δεν ήταν καίρια".

Οι δύο κατηγορούμενοι σωφρονιστικοί, που φέρονται ότι κατέδειξαν τους βίαιους συναδέλφους τους, αντέδρασαν μετά την κατάθεση του μάρτυρα: "Αρνούμαι όσα είπε", "είπε ψέμματα" δήλωσαν διαδοχικά στο δικαστήριο.

Μετά το πέρας του ωραρίου η διαδικασία διακόπηκε και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα  με την εξέταση των υπολοίπων μαρτύρων.