Skip to main content

Ύψιστες ευρωπαϊκές τιμές για τον Χέλμουτ Κολ

Την 1η Ιουλίου στο Στρασβούργο θα γίνει η ευρωπαϊκή τελετή αποχαιρετισμού του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας

Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος αποθανών πολιτικός στον οποίο η ΕΕ θα αποδώσει τις ύψιστες τιμές με μια τελετή μνήμης σε ανώτατο επίπεδο στο Στρασβούργο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα πρόκειται για μια επανάσταση σε επίπεδο πρωτοκόλλου. Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, η τελετή ενδέχεται να γίνει την 1η Ιουλίου.

Τελετή στο Στρασβούργο

Η ιδέα ανήκει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με τον οποίο ο «καγκελάριος της ένωσης» διατηρούσε στενούς δεσμούς και ως μέλη της ίδιας ιδεολογικής παράταξης. Στην τελετή, η οποία σημειωτέον σε τέτοια μορφή δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά της ΕΕ, θα κληθούν να συμμετάσχουν ανώτατοι εκπρόσωποι της Ένωσης και πολιτικοί συνοδοιπόροι του αποθανόντος ηγέτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, αμέσως μετά ενδέχεται να διοργανωθεί εξόδιος ακολουθία στον Καθεδρικό του Speyer όπου είχε κηδευθεί και η σύζυγός του Χανελόρε, το 2001.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η σορός του Χέλμουτ Κολ από το Στρασβούργο θα μπορούσε να μεταφερθεί με καράβι μέσω του ποταμού Ρήνου στον Καθεδρικό του Speyer. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και με τον πρώην καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ, όταν πέθανε το 1967. Η σορός του είχε μεταφερθεί με πλοίο στο κοιμητήριο της πόλης Ρέντορφ, όπου είχε ζήσει.

«Νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή αναγνώριση της ΕΕ»

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ που ρωτήθηκε για το ποια μορφή θα πάρει η κηδεία του Χέλμουτ Κολ στη Γερμανία και στην Ευρώπη, ανέφερε ότι οι συζητήσεις ακόμη συνεχίζονται. «Για τη γερμανική κυβέρνηση δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι του αξίζουν οι ανώτατες τιμές, όποια μορφή κι αν πάρουν», τόνισε. «Ο Κόλ ήταν πρωτοπόρος στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ενότητα». Από τη γερμανική προεδρία έγινε πάντως γνωστό ότι η συνήθης πρακτική που ισχύει στη χώρα για κηδείες ανώτατων πολιτικών είναι να προσανατολίζονται στις επιθυμίες της οικογένειας. «Επ΄ αυτού οι συζητήσεις συνεχίζονται». Σε κάθε περίπτωση σαφής επιθυμία του πρώην καγκελαρίου ήταν εκτός από την ευρωπαϊκή να μην γίνει και εθνική τελετή.

Η 1η Ιουλίου είναι ημέρα συμβατή και με τον προγραμματισμό συνεδριάσεων της Κ.Ο. των Χριστιανικών Ομάδων. Στις 2 και 3 Ιουλίου πρόκειται να εγκρίνουν το εκλογικό πρόγραμμα, αλλά φυσικά αυτό δεν θα αποτελούσε εμπόδιο. Ο Χορστ Τέλτσικ, πρώην σύμβουλος του Κολ δήλωσε στο δεύτερο δημόσιο κανάλι ZDF, ότι η σε ευρωπαϊκό επίπεδο η τελετή  για τον πρώην καγκελάριο αποτελεί και μια ευκαιρία. «Ίσως να δώσει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή αναγνώριση ολόκληρης της ΕΕ» τόνισε.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / dpa, afp

Πηγή: Deutsche Welle