Skip to main content

Ιράκ: Οι διαδηλωτές εγκαταλείπουν την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης

Μετά τη παραβίαση της προστατευμένης Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης και την κατάληψη του Κοινοβουλίου, οι διαδηλωτές εγκαταλείπουν την περιοχή.

 Οι χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν καταλάβει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης αποσύρθηκαν από το σημείο της ιρακινής πρωτεύουσας όπου βρίσκονται το Κοινοβούλιο, το γραφείο του πρωθυπουργού καθώς και πρεσβείες ξένων κρατών.

H αποχώρησή τους αποφασίστηκε σε ένδειξη σεβασμού για ένα σημαντικό σιιτικό προσκύνημα, ωστόσο οι διαδηλωτές δηλώνουν έτοιμοι να επανέλθουν.

Οι Σιίτες διαδηλωτές καταγγέλλουν την αδράνεια του Κοινοβουλίου και ζητούν νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς.

Το Ιράκ αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική κρίση, καθώς πολλά κόμματα αντιτίθενται στο σχέδιο του πρωθυπουργού για τη σύσταση μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, φοβούμενοι ότι θα χάσουν προνόμια.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, οργισμένοι, χιλιάδες Ιρακινοί πραγματοποιούν εδώ και εβδομάδες καθιστικές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν στις 30 Απριλίου με την εισβολή στην Πράσινη Ζώνη και την πολύωρη κατάληψη του Κοινοβουλίου.

Σε αντίθεση με τις εντάσεις των προηγούμενων ημερών, την Κυριακή οι διαδηλωτές έβγαζαν φωτογραφίες στην Πράσινη Ζώνη, η είσοδος στην οποία απαγορεύεται στους πολίτες υπό κανονικές συνθήκες.

«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ έπειτα από μία επίσκεψη με το σχολείο μου υπό τον Σαντάμ Χουσέιν» δήλωσε ο Γιούσεφ αλ-Ασάντι, 32 ετών, βγάζοντας selfie.

«Είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Βαγδάτης. Θα πρέπει να είναι ανοικτό σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε. «Εδώ υπάρχει κλιματισμός και ηλεκτρικό ρεύμα παντού ενώ ο κόσμος υφίσταται μόνιμα διακοπές ρεύματος».

Έπειτα από τα επεισόδια της 30ής Απριλίου, ο πρωθυπουργός Αλ Αμπάντι έδωσε εντολή να παραπεμφθούν οι υπαίτιοι των ταραχών.

Την Κυριακή οι δυνάμεις ασφαλείας παρέμειναν σε απόσταση από τους διαδηλωτές στην Πράσινη Ζώνη.