Skip to main content

«Ηράκλειος άθλος» η δημοσιονομική προσαρμογή σύμφωνα με τη Deutsche Bank

Η προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ είναι «Ηράκλειος άθλος», τονίζει σε έκθεσή της η Deutsche Bank, ενώ εκτιμά ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί την επόμενη τριετία στο 20%.
Με άθλο του Ηρακλή παρομοιάζει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει το έλλειμμα και να ολοκληρώσει επιτυχώς την «αποστολή» δημοσιονομικής σύγκλισης η Deutsche Bank, σε έκθεσή της με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2010.

Τη στιγμή που οι πολιτικοί «βλέπουν» ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του -0,3% το 2010, η Deutsche Bank το τοποθετεί πιο κοντά στο -4%, ενώ προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί συνολικά έως και 7,5% την περίοδο 2010-2012. Αναφορικά με την ανεργία, ο οίκος εκτιμά ότι θα αυξηθεί στο 20% περίπου, πριν ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ οι ελληνικές αρχές αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 10%.

H Deutsche Bank δεν θεωρεί τη διαδικασία προσαρμογής ανέφικτη, δεδομένου ότι ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν παρόμοιες προσαρμογές και μάλιστα με μικρότερες απώλειες στο ΑΕΠ από τις εκτιμήσεις για την Ελλάδα.

«Σημαντικό ρόλο θα παίξει το αν η Ελλάδα φανεί απρόθυμη να δεχτεί το βραχυπρόθεσμο κόστος της προσαρμογής, ελπίζοντας ότι οι υφιστάμενες δυσκολίες μπορούν να επιλυθούν μέσω εξωτερικής βοήθειας», αναφέρει.

Η προβλεπόμενη συνολική συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9,5% από το 2009 έως το 2012 είναι «διαχειρίσιμη», υποστηρίζει.

Σε ό,τι αφορά στην ανεργία, οι προβλέψεις της DB είναι εφιαλτικές, καθώς βλέπει αύξηση έως το 20% μέχρι το 2012, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι το υψηλότερο ποσοστό θα είναι 10,5%.

Για το κρατικό χρέος, σημειώνει ότι θα ανέλθει μέχρι το 130% του ΑΕΠ έναντι προβλέψεων της κυβέρνησης για 120%.

Για τη μείωση του χρέους, οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας συνιστούν σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και των κρατικών επιχειρήσεων που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.