Skip to main content

Ιράν: Μπόνους στους δωρητές οργάνων

Με τέτοιες πρωτοπόρες αποφάσεις η χώρα κατόρθωσε να αναδειχθεί στην πρώτη θέση της λίστας των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό ζωντανών δωρητών.

Το ΙΡΑΝ πρωτοπορεί και είναι η χώρα με το μεγαλύτεροποσοστό ζωντανών δωρητών. Μάλλον δε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότιείναι η μοναδική χώρα που επιτρέπει επίσημα την οικονομική αποζημίωσητων δωρητών, προβλέποντας συγκεκριμένα ποσά καθώς και δωρεάν ασφάλειαυγείας για συγκεκριμένο διάστημα!

 

Αυτό δεν σημαίνει πως όλα γίνονται ανοιχτά και καθαρά ,στην πράξη, το εμπόριο νεφρών ανθεί, σε τιμές πολύ πάνω από τιςκαθορισμένες.

 

Με κάποιον τρόπο ωστόσο το σύστημα αποδίδει και 11χρόνια αφότου εφαρμόστηκε, το Ιράν είναι η μόνη χώρα χωρίς λίστεςαναμονής στις μεταμοσχεύσεις νεφρών!

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 68.000 ασθενείς περιμένουν σήμερα ένα μόσχευμα. Τουλάχιστον 2.000 προστίθενται στις λίστες αναμονής κάθε μήνα. Καθημερινά 14 άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας.

 

 Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), μόλις ένας στους δέκα ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού εξασφαλίζει μόσχευμα.

 

Το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι τόσο μεγάλο και το περιθώριο εκμετάλλευσης των φτωχότερων τόσο ευρύ ,που η ιδέα μιας ανταμοιβής των δωρητών κερδίζει έδαφος διεθνώς.