Skip to main content

Το ακίνητο και η ώρα για μια νέα ευκαιρία στη ΔΕΘ...

Σε όποια εξέλιξη υπάρξει από εδώ και πέρα πέριξ της ΔΕΘ - Helexpo καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του ακινήτου. Του Γιώργου Μητράκη.

Η 80η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε με πάνω από 210.000 επισκέπτες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΘ – Helexpo. Η μειωμένη κατά 20% επισκεψιμότητα εξηγείται, αφού η φετινή ΔΕΘ υπήρξε άτυχη πριν εγκαινιαστεί με τις κλειστές τράπεζες, τα capital controls και την γενικότερη δυσπραγία των τελευταίων μηνών στην οικονομία. Ως γνωστόν το εκθεσιακό προϊόν είναι απόλυτα συντονισμένο με την αγορά που απευθύνεται.

Γι’ αυτό μια Γενική Έκθεση όπως αυτή του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη επηρεάζεται περισσότερο από το υποτονικό έως υφεσιακό γενικό οικονομικό κλίμα, έναντι –για παράδειγμα- της τουριστικής έκθεσης Philoxenia του Νοεμβρίου, που απευθύνεται σε μια αγορά, η οποία ακόμη και μέσα στην άγρια κρίση πηγαίνει καλά.   

Εκείνο που έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι ανεξαρτήτως της κατεύθυνσης που θα πάρουν από εδώ και πέρα οι εκθεσιακές και οι συνεδριακές δραστηριότητες της ΔΕΘ - Helexpo η διοργάνωση παράλληλων γεγονότων δεν μπορεί να διαγραφεί, πλέον, από το πρόγραμμά της. Η προβολή και η επισκεψιμότητα της φετινής ΔΕΘ οφείλεται εν πολλοίς στις Μαγεμένες και τις συναυλίες, όπως πέρσι οφείλονταν στο Εργοστάσιο Σοκολάτας και τις συναυλίες. Και όπως τα οικονομικά της ΔΕΘ – Helexpo τα τελευταία χρόνια τονώνονται από τον Αστερόκοσμο, το χριστουγεννιάτικο χωριό με τα παγοδρόμια και τα καρουζέλ, που στήνει είτε στο εκθεσιακό κέντρο από την πλευρά της ΧΑΝΘ, είτε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην ουσία πρόκειται για μετεξέλιξη ενός εκθεσιακού οργανισμού, ο οποίος αγωνίζεται να στηρίξει τη βασική του δραστηριότητα με παράλληλε ενέργειες, που τον φέρνουν πιο κοντά στο πνεύμα της εποχής.

Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΘ ήταν πάντα συνδεμένη με παράλληλα σημαντικά γεγονότα, από τα ακροβατικά μέχρι το Φεστιβάλ Τραγουδιού και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου μέχρι τις συναυλίες κλασικής μουσικής. Μόνο που τότε στήριζε όλα αυτά οικονομικά και οργανωτικά στην ουσία ως μέγας χορηγός, λόγω της οικονομικής ευρωστίας που της προσέφεραν οι εκθεσιακές δραστηριότητες. Τώρα στηρίζεται στις παράλληλες δραστηριότητες για να συγκεντρώσει κόσμο.

Σε όποια εξέλιξη υπάρξει από εδώ και πέρα πέριξ της ΔΕΘ - Helexpo (ιδιωτικοποίηση, αυτόνομη πορεία, συνεργασία με ξένους κ.λπ.) καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του ακινήτου. Του οικοπέδου – φιλέτου των 180 στρεμμάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με την κτιριακή του υποδομή. Που μπορεί να μην δοθεί για να κτιστούν πολυκατοικίες, αλλά επιβάλλεται να αποκτήσει ζωντάνια περισσότερες ημέρες, στην ουσία για 12 μήνες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν στο χώρο δραστηριότητες επί 265 ημέρες, κάτι που ίσως δε γίνεται έντονα αισθητό επειδή η Έκθεση είναι χωροταξικά απομονωμένη ή επειδή για μία εκδήλωση αξιοποιείται ο ένας από τους πολλούς χώρους που υπάρχουν.

Πιθανόν, η ώρα μιας νέας ευκαιρίας για τη ΔΕΘ να περάσει στην επόμενη φάση έχει φτάσει. Ενός συνολικού σχεδιασμού, στον οποίο θα εντάσσονται εκθεσιακές, συνεδριακές και άλλες μόνιμου χαρακτήρα πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δράσεις. Πιθανόν…