Skip to main content

Η δύσκολη περίοδος για τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

Οι εκκρεμότητες των «δύσκολων» σχέσεων μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας σχολιάζονται σήμερα εκτενώς στον γερμανόφωνο Τύπο.

Δύσκολη περίοδο διανύουν οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία. Η Άγκυρα απαγορεύει την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, όχι όμως, πλέον, και στη βάση του Ικονίου. Αλλά η τουρκική ανοχή για το Ικόνιο οφείλεται ουσιαστικά σε διακριτική διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ, τονίζει σήμερα η Frankfurter Allgemeine: «Επτά βουλευτές μπορούν να επισκεφθούν τη βάση του Ικονίου στα πλαίσια αποστολής του ΝΑΤΟ, με τις λεπτομέρειες να μην έχουν πάντως διευκρινιστεί. Το ΝΑΤΟ προσέφερε στην τουρκική ηγεσία το ενδεδειγμένο πλαίσιο λύσης, ώστε να μην πληγεί το κύρος της.'Αλλωστε η τουρκική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί, εδώ και ημέρες, ότι ʻτο παρατράβηξεʼ…»

Για το ίδιο ζήτημα η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Για μεγάλο χρονικό διάστημα το ΝΑΤΟ απέφευγε να αναμιχθεί στη διμερή αντιπαράθεση των δύο μελών του, της Γερμανίας και της Τουρκίας. Αυτό ήταν εφικτό όσον αφορά την επίσκεψη βουλευτών στους γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο  Ιντσιρλίκ, καθώς εκεί η Μπούντεσβερ είχε αναπτύξει δράση εκτός των πλαισίων του ΝΑΤΟ. Στο Ικόνιο τα πράγματα είναι διαφορετικά». Παρά τις επίπονες διαμεσολαβητικές προσπάθειες του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ωστόσο ότι «το κεντρικό πρόβλημα παραμένει: πρόκειται για τη μεταμόρφωση της Τουρκίας σε ένα αυταρχικό κράτος με προεδρικό πολίτευμα, μία μεταμόρφωση που συμβαδίζει με τη συνεχώς εντεινόμενη αποξένωση της χώρας από τους συμμάχους της στην Ευρώπη. Αυτό έχει επιβλαβείς συνέπειες και για το ΝΑΤΟ. Επί της ουσίας η αντιπαράθεση δεν περιορίζεται σε μία απλή επίσκεψη του στρατεύματος. Γι αυτό και δεν πρόκειται να λυθεί με μία απλή επίσκεψη του στρατεύματος».

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου 

Πηγή: Deutsche Welle